Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Vinske etikete – Prvi susret sa bocom vina

Vinske etikete – Prvi susret sa bocom vina

Ponuda vina je sve raznovrsnija i sve teže je napraviti pravi izbor. U odabiru vina veliku ulogu ima etiketa, a naročito njen vizuelni efekat, jer nam on privlači pažnju i pre samog naziva vina, porekla ili cene. A sve ovo je veoma bitno, naročito ako ne znamo šta se nalazi u boci, što je veoma čest slučaj.

Prošlo je vreme kada je sadržaj boce bio ono što ga je prodavalo. Pre mnogo godina, sve vinske etikete su izgledale slično, bele nalepnice sa crnim slovima. Danas ako pogledate police bolje opremljene prodavnice vina one izgledaju kao umetnička galerija.  Za kupce, slike na etiketima se lakše pamte od reči i datuma.

Za većinu kupaca prvi susret sa bocom vina je njegova etiketa. Ona može privući ili odvratiti kupca od kupovine određenog vina i vinari znaju da će dobro dizajnirana etiketa napraviti dobar marketing u prodaji.

Etiketa (latinska reč “es it quaestio”) jeste ključni faktor u prepoznavanju vina. Ona je zapravo ono što nam skreće pogled na samu flašu, daje nam garanciju i potvrdu našeg izbora. Bez nje sama flaša je beznačajna i anonimna.

Svaka flaša vina mora imati etiketu koja obezbeđuje određene informacije o vinu. Neke od informacija na etiketi zahteva zemlja u kojoj se vino proizvodi, a neke zemlja u kojoj se vino prodaje. Mnoge vinske flaše imaju dve etikete, prednju koja upućuje na naziv vina i etiketu sa druge strane koja sadrži malo više informacija. Etikete na bocama mogu biti glavna (ili trbušna), prsna (ili polumesec), vratna i informativna (leđna). Vratna etiketa može sadržati godinu berbe, a zadnja eiketa obično daje dodatne informacije o vinu i obično nije obavezna. Zbog toga je odabir dopadljive i kvalitetne etikete za svakog proizvođača vina od izuzetnog značaja. Najkvalitetnija štampa i najbolji dizajn zbog bogatog izbora različitih materijala postiže se sa samolepivim etiketama. Etikete mogu biti numerisane rednim brojem, što je vema važan podatak za ograničene serije vina. Samo etiketiranje se može obavljati ručno, poluautomatski i automatski.

etiquette_wine

Udeo etiketa u ukupnoj ceni vina je mali, a njen uticaj na prodaju je veoma veliki, pa zato postoji ekonomska opravdanost ulaganja vinara u kvalitetne i privlačne etikete. Etikete za bela i rose vina zbog uslova čuvanja i pripreme za upotrebu moraju biti prilagođene da izdrže uslove jako vlažne sredine, a za takve uslove samolepive etikete su nezamenljive.

Etiketa za vino ima estetsku i marketinšku vrednost, a osnovna uloga joj je da nam da informacije o vinu. Mnogi proizvođači vina troše čitava bogatstva na dizajn i štampu etikete kako bi svoja vina izdvojili od konkurekcije. Postoje vinarije koje nisu promenile dizajn svoje etikete više od 60 godina, dok neke menjaju dizajn etikete svake godine. 

Dizajn na etiketama može biti:

1. Tradicionalni ili konzerativni

Ove vinske etikete često imaju perom i mastilom nacrtan zamak ili mali grad, a koriste neki tradicionalni font.

montelena

 

2. Tipske etikete

One daju mnogo informacija. Reči koje opisuju ove vrste etiketa vina su često: kulturan, kreativni, estetski, prefinjen i elegantan.

_2009-01-19-15-51-21_2816727

 

3. Humoristički dizajn

Big-House-Cardinal-Zin-2012-Label

4. Umetnički dizajn

Umetničke vinske etikete koje pokazuju da ste podrška lokalnim ili šire poznatim umetnicima, ali da su i oni podrška vama i vašim vinima.

220369 imagery-estate-winery-artist-collection-muscato-di-canelli-lake-county-usa-10401034

5. Elegantan dizajn

Vinska etiketa koja obično ima bogatu paletu boja, ali i puno belog prostora.

Untitled-1 sauvignon blanc

Ovu su samo neki od tipova dizajna etiketa vina. U vezi dizajna vinskih etiketa treba zapamtiti ove četiri stvari: Treba da budu jednostavne, različite od neposrednih konkurenata, treba da ispričate svoju brend priču i da u brendiranju budu dosledne. 

Dizajn je danas važniji nego ikada, on može da igra važnu ulogu i on može biti vrhunski kriterijum koji pojednostavljuje odluku o kupovini između inače identičnih proizvoda.

 

Izvor informacija: Etikete vina Srbije