Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

POZNATI VINSKI KRITIČARI

BlogLaube11_225James Laube je američki vinski kritičar, koji piše za časopis Wine Spectator od  1980. godine. Objavio je knjige California’s Great CabernetsCalifornia’s Great Chardonnays i California Wine koje obuhvataju oko 700 vinarija, bazirajući se na kalifornijsku vinsku istoriju, grožđe i vinske stilove. 1996. godine je osvojio nagradu James Beard Award za vinsku knjigu godine. Poznat je po tome što ima veoma istančan ukus i jedan je od retkih koji mogu da detektuju loše arome u vinu, a da drugi kritičari te greške ne mogu da osete. Mnogi kritičari su rekli za njega da je neverovatno koliko ima istančan ukus i da bi veliki deo ljudi za vina koja on oceni kao loša rekao da su savršena!

 

antonio_galloni_PR_388_02Antonio Galloni je američki vinski kritičar, a od 2006. do 2013. godine je i degustacioni član organizacije Roberta Parkera –  The Wine Advocate. U maju 2013. godine je osnovao Vinous ( http://vinousmedia.com/ ).
2004. godine počinje da objavljuje za Piedmont Report o vinima iz regije Piedmont. 2006. godine je regrutovan od strane Roberta Parkera da se pridruži organizaciji The Wine Advocate, kao kritičar italijanskih vina i postao je saradnik u Parkerovom vodiču za kupovinu vina (Parker’s Wine Buyer’s Guide).

 

ameadowsAllen Meadows je američki vinski kritičar koji objavljuje na sajtu Burghound.com. Bio je finansijski direktor i privatni kolekcionar dok Wine Spectator nije objavio njegovu biografiju 1997. godine, kada je odlučio da krene putem svog sna. Od 2000. godine piše za Burghound.com sajt. Pisao je kritike za vina Burgundije, Kalifornije I Oregon Pinot Noir vina.Piše i o Burgundiji i drugim vinskim stvarima. Burghound.com takođe organizuje vinske događaje kao što su Asia Symphony of Wine i Flavours – Burghound in Asia, koji se održavaju u  Singapuru. 2010. godine Allen sa svojom suprugom Erikom objavljuje knjigu The Pearl of the Côte.

 

robert-parkerRobert M. Parker Jr. je vodeći vinski kritičar sa internacionalnim uticajima. Njegova vinska skala od 100 poena i organizacija The Wine Advocate, sa njegovim  posebnim načinom izražavanja, je postala veoma uticajna u Americi i svetu, kako na opredeljenje kupaca, tako i na formiranja cena Bordeaux vina u odnosu na ocenu koju je vino dobilo od Roberta. On je najpriznatiji i najuticajniji vinski kritičar današnjice!
Andrew Edgecliffe-Johnson iz Financial Times ga je opisao kao “najskuplje nepce na svetu”. Takođe, Lettie Teague iz The Wall Street Journal ga je opisala kao”Najmoćniji vinski kritičar na svetu”. Max Lalondrelle, direktor  Berry Bros & Rudd je rekao za Parkera: “Niko ne prodaje vino kao Robert Parker. Ako se okrene I kaže: “Berba 2012 je najgora berba koju sam probao”, niko je neće kupiti, ali ako kaže da je berbe najbolja, svi će je kupiti!

 

jancis_robinsonJancis Mary Robinson je britanski vinski kritičar, novinar i urednik vinske literature. Ona piše nedeljnu kolumnu za Financial Times i piše za sajt JancisRobinson.com. Ona takođe daje savete za vinski podrum kraljice Elizabete II. Kao vinski pisac, postala je jedan od vodećih pisaca edukativnih i enciklopedijskih informacija o vinu. Knjiga The Oxford Companion to Wine, koju je uređivala Jancis Robinson, se smatra najdetaljnijom vinskom enciklopedijom na svetu.

 

stephen-tanzer-11-1-3Stephen Tanzer je američki vinski kritičar, urednik i izdavač za časopis International Wine Cellar od 1985. Posebno se bavi sa vinima iz Burgundije, Pieontea, Kalifornije, Vašingtona, Južne Afrike i Bordoa. Takođe je kolumnista za Food & Wine Magazine i Forbes FYI. Napisao je knjige The WineAccess Buyer’s Guide i Food and Wine Magazine’s Official Wine Guide.
Njegova organizacija International Wine Cellar, takođe ima moderno rangiranje vina od 70 do 100 poena, koja je u direktnoj konkurenciji sa rangiranjem Roberta Parkera, mada se njihovi stilovi ocenjivanja i opisivanja vina dosta razlikuju. Za razliku od Parkera, Tanzer je dosta sažetiji. 2010. Godine je osnovao website Winophilia. Njegove vinske kritike su dostupne na Cellar Tracker-u.

 

GaryVaynerchuk2501Gary Vaynerchuk je američki vinski kritičar beloruskog porekla. On je suvlasnik konsultantske agencije, video bloger, suvlasnik i direktor organizacije za oporavak vinskih prodavnica, autor  i govornik na  temama društvenih medija, izgradnji brendova i elektronskoj trgovini. Takođe, poseduje svoju prodavnicu vina. 2006. godine je započeo vinski blog pod nazivom Wine Library TV. 2011. godine  je objavio da se povlači iz video serija o vinu, jer želi da se bazira na Vayner Media, drušvenu konsultantsku agenciu, koja je osnovana 2009. godine.

Informacije preuzete sa www.wikipedia.com i  www.winespectator.com