Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Pampur

Pampur

Pampur

Svako drvo ima spoljni sloj kore, plute, koja je primarni za proizvodnju velikog broja proizvoda na svetu,uključujući i zatvarače zaboce vina.

Ovo drveće najviše raste u zemljama na obali Sredozemnog mora, gde ima puno sunca, nizak nivo padavina i visok procenat vlažnosti. Zemlje koje najvise proizvode vinske pampure su Portugalija, Alžir, Španija, Maroko, Francuska, Italija i Tunis…

Zašto hrast ima deblji sloj plute od ostalog drveća?

Drvo je evoluiralo, kako bi se zaštitilo od teških uslova u šumi u blizni Mediterana. Ove šume često doživljavaju požare…Pluta je zapravo napravljena od vodootpornih ćelija koje razdvajaju spoljašnju koru od delikatne, unutrašnje kore. Pluta ima jedinstveni skup osobina koje se ne nalaze u prirodi bilo kojeg drugog materija. To je lagan, otporan na truljenje, otporan na vatru, otporan na gasove i tečnosti..Sve ove osobine ga čine idealnim za zatvaranje vinskih boca.

cork-tree-optimized

Proces proizvodnje plute:

  1. Pluta hrasta mora da bude 25 godina stara da bi se kora plute uopšte “brala“. Nakon toga najmanje svakih 8 i 14 godina se mora iskontrolisati, sve dok drvo živi. Pluta se skida tokom juna, jula i avgusta, sekirom kojom se seku delovi iz kore. Radnici moraju biti pažljivi kako ne bi uništili unutrašnji sloj kore, jer neće ponovo izrasti.
  2. Pranje čepa, tj. kuvanje kojim čep omekšava, što olakšava rad  oblikovanje plute.
  3. Formiranje oblika čepa, pampuri tada već mogu biti ištampani, brendirani..
  4. Otpad koji ostaje prilikom pravljenja čepova se melje i koristi za proizvodnju mnogih drugih proizvoda.

Pluta se za pravljenje čepova koristi više od 400 godina. To je karakterističan materijal koji najviše odgovara za čepove, jer sadrži prirodnu supstancu – suberin. Pluta je nepropusna na gas i tečnosti i sprečava  truljenje.

Cork_081

Čepovi od plute-pampuri, mogu se koristi i za dekoraciju.

cork-decoraton

Neki su došli i na druge ideje čemu sve pampuri mogu da služe.

cork-usage

Evo i jedne zanimljivosti, tj.događaja vezanih za papure od plute…

Jedan kreativni umetnik je 2009 godine počeo da pravi portrete ljudi od pampura, koje će i kako koristiti zavisi od boje i potrebada se portret izradi.

cork-art

 

cork1

 

 

 Informacije preuzete sa www.wikipedia.com i  www.winespectator.com