Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Novembar u vinoteci Beograd

Novembar u vinoteci Beograd

Tokom meseca novembra u Francuskoj vlada posebna atmosfera. Kako dani novembra odmiču sve je uočljivija groznica s kojom se dočekuje najznačajniji trenutak ovog meseca, a to je treći četvrtak u  novembru – tačno u ponoć. Momenat kada počinje slavlje novog božolea.

 

Reći da je Novi božole samo vrsta crnog mladog vina malo je, ali počnimo od toga. Proizvodi se u oblasti Božole od crnog grožđa sorte „game“ koje se bere (zavisno od klimatskih uslova) u avgustu ili septembru, a ovo vino spremno je u bocama već u oktobru. To je prvo vino napravljeno od berbe iz tekuće godine, spremno već šest nedelja nakon berbe. Ono je reskog, laganog, osvežavajućeg voćnog ukusa i sadrži nizak nivo tanina. Ovaj voćni ukus zavisi od godine do godine, a kreće se od ukusa crvenog voća-jagode i maline pa do ukusa banane ili smokve. Protivnici proizvodnje božolea tvrde da ovaj ukus nema nikakve veze sa klimatskim uslovima, nego da je reč o različitim aromama koje se dodaju vinu. Kako god bilo, Novi božole se pije brzo, uz meze i služi se na temperaturi od 13 C jer tako njegov voćni ukus najviše dolazi do izražaja, a treba ga popiti kažu do Božića. Počinje da se pije u ponoć trećeg četvrtka u novembru i po francuskom zakonu nijedan restoran ne sme da započne prodaju ranije inače rizikuje visoku novčanu kaznu.

Obzirom da od berbe do degustacije prođe svega dva meseca teško da se može govoriti o nekom kvalitetu i upravo u tome leži sva fascinacija.  Da li zbog dobre reklame, ali Novi božole se u Francuskoj pa i u celom svetu dočekuje uz odbrojavanje slično onom u Novogodišnjoj noći. A za sve je “kriv“ Žorž Debuf koga zovu i kralj Božolea. On je taj koji je od ovog vina namenjenog sirotinji i kočijašima napravio svetski fenomen. Pre njega, to je tek bilo vino za koje su postojala pravila gde se kad i kako moglo točiti. Utvrdjen je bio 15.12. kao datum početka prodaje. Ova pravila je 1951. g. izmenilo Udruženje Vinara Božolea kada je Novi Božole zvanično priznat, a datum puštanja u prodaju postao je 15.11. Nakon tog perioda na scenu stupa mladi Žorž Debuf koji je prepoznao momenat da ovo vino veže za praznik i neku vrstu slavlja i 1975g. je utvrđen novi datum – treći četvrtak u novembru i tako je ovaj događaj povezan sa vikendom. Veoma neophodnim vikendom reklo bi se, obzirom da je pola nacije pijano ili bar ošamućeno tih dana. Jer danima pre toga u restoranima, vinarijama, bistroima i kafeima ukrašene zastavice sa natpisom „dolazi novi božole“ podgrevaju atmosferu i podsećaju na predstojeći događaj. A kad do njega dođe, konobari uzvikuju to već čuveno „Le Beaujolais Nouveau  est  arrive“ i praznik može da počne. Okupljeni po grupicama, ljudi spremni na veselje i obično veoma veselo obučeni uživaju uz ovo jeftino vino, ćaskanje i rasprave o svemu i svačemu, a najviše naravno o vinu, njegovom ovogodišnjem ukusu i kvalitetu u odnosu na prethodne godine, a neretko se na bačvama ispred restorana servira meze. Momenat kada počinje slavlje Novog božolea.

Tako to rade u Francuskoj, a ovako mi to radimo u Vinoteci Wine and Pleasure, uz pečeno kestenje, dobro raspoloženje i mlado vino: 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svratite u našu vinoteku i u narednim danima po bocu Vašeg omiljenog Božole-a.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wine and Pleasure