Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Masciarelli – Marina Cvetić

Masciarelli – Marina Cvetić

Poljoprivredno imanje Masciarelli osnovao je u San Martinu 1978. godine Đani Masciarelli, a proizvodnja vina je počela 1981. godine. Danas vinarija Masciarelli aktivno proizvodi vina, ekstravergine (ekstra djevičansko) maslinovo ulje, a bavi se i vinskim turizmom zahvaljujući kupovini i pažljivoj restauraciji Masciarelli palate “Castello di Semivicoli”.

marina1

Đani Masciarelli je od svog dede Đovanija nasledio strast prema vinogradima i vinu. U starom podrumu njegovog dede, koji je proizvodio male količine vina da bi udovoljio svojoj pasiji, Đani Masciarelli je počeo da proizvodi svoja vina.
marina2 marina3

1987. godine Đani je sreo Marinu Cvetić. Iz tog susreta se rodila lična i profesionalna veza i budući da je Marina bila rame uz rame sa Đanijem, ubrzo je utisnula svoju ličnost u vinariju, učestvujući takođe u stvaranju jedne od najreprezentativnije Masciarelli linije, koja je njoj posvećena: Linija Marina Cvetić, koja je danas deo 4 linije vina, za ukupno 14 etiketa : Masciarelli Classico (Montepulčano Rosato, Trebbiano), Villa Gemma (Montepulčano Cerasuolo iz oblasti Abruco, belo), Marina Cvetić (Montepulčano Trebbiano, Chardonnay, Merlot, Cabernet, Sauvignon), Castello di Semivicoli (Trebbiano, crveno, tlo Akvile) i Iskra (Montepulčano iz oblasti Abruco), sa ukupnom godišnjom proizvodnjom od više od 2 miliona flaša.

marina4

Marina Cvetić je danas glavni predstavnik vinarije. Iz braka Đanija i Marine rođeni su Mirijam, Kjara i Rikardo.

Od početnih 2.5 hektara, danas vinarija Masciareli poseduje oko 320 hektara, i celokupna njihova površina je zasađena vinogradima, i razdeljena na 14 različitih gradova u 4 provincije Abruca: Kjeti, Teramo, Peskara i Akvila. To su vinogradi sa veoma specifičnim karakteristikama, bogati mineralima, i postavljeni na različitim nadmorskim visinama (od 200 do 500 metara), koji se obrađuju ili tradicionalnim sistemom uzgajanja pomoću ‘pergole’ iz Abruca ili pomoću gijota;To su vinogradi koji su izloženi različitim vremenskim uslovima i različitom zemljištu (krečnjak, glina, pesak, stenoviti slojevi, šljunak, itd.) i stoga oni daju specifične i raznolike izraze raznovrsnosti vina i veličaju njegove posebne karakteristike.

Srce vinarije je San Martino sula Maručina, malo mesto u provinciji Kjeti, koje je smešteno na nadmorskoj visini od 420 m, na 20 km udaljenosti od Jadranskog mora i na 20 km od vrhova planine Majela.

marina5

Od samog početka, Masciarelli se fokusirao na potencijale prirodnih varijeteta samog vina, govoreći jezikom svoga naroda: Montepulčano i Trebbiano. U Masciarelli-jevoj filozofiji proizvodnje veliki značaj se pripisuje zemlji, vinskoj kulturi i tradiciji. Glavna Đanijeva strast je Abruco, jedna izvanredna oblast, sa intenzivnim mirisima, ukusima i aromama koji mogu da se nađu u svim njegovim proizvodima: od paste do vina, od ekstravergine maslinovog ulja do sira, od mesa do šafrana, od tartufa do kolača, do ventricina suhomesnatih proizvoda i do konfetija. Zemlja umetnika i pesnika, (Danuncio, Tosti, Miketi, Kašela, Flajano, Palici), u kojoj moderna industrijska zona koegzistira sa zanatstvom i starom tradicijom, koja je još uvek netaknuta.

marina6