Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Vinarija Matalj – Strast, znanje i odlučnost pretočeni u misiju

Vinarija Matalj – Strast, znanje i odlučnost pretočeni u misiju

Matalj vinarija je nastala sa idejom proizvodnje vrhunskih vina u Negotinskoj Krajini. U ovom izvanrednom podneblju uzgajanje grožđa i proizvodnja vina predstavljaju više vekovnu tradiciju i način života. Loza se uzgajala ovde još od dolaska Rimljana i naročiti procvat vinarstvo doživljava u 19. veku kada se i podižu čuvene Pimnice u selilma Rajac, Rogljevo, Tamnič itd.. Negotinsko podneblje je pogodno za uzgajanje svih vrsta grožđa a posebno za dobijanje vrhunskih ekstraktivnih crvenih vina. Razlog je kontinetalna klima sa vrelim letima, hladnim zimam, malom količinom padavina i najvećim brojem sunčanih dana u zemlji. Ova kombinacija klimatskih faktora zajedno sa pogodnim zemljištem omogućava adekvatno sazrevanje kasnih sorti grožđa kao što su Kaberne Sovinjnon i Merlo i samim tim dobijanje veoma komleksnih i zrelih vina.

DSC_0827 DSC_7679

Matalj Vinarija je porodična vinarija koja se bazira na uzgajanju svog grožđa na 17 ha sa bezkompromisnom težnjom ka sve boljim i autentičnijim vinima Negotinske Krajine. Vinogradi se prostiru na dve odvojene parcele u dva različita vinogorja što nam daje mogućnost dobijanja vrhunskog grožđa sa dva potpuno različita mikroklimata. Priv vinograd pod imenom Terasa nalazi se u selu Mihjalovac na Dunavu i u njemu su posađene sorte Šardone, Sovinjon Beli, Merlo i Crna Tamjanika. Drugi vinograd pod nazivom Kremenjača se nalazi u ataru sela Tamnič , u okviru Rajačkog vinogorja i u njmu su posađene sorte Kaberne Sovinjon i Merlo. Vrhunska bela i roze vina dobijamo iz vinograda Terasa, dok naša crna vina Kremen i Kremen Kamen nastaju u vinogradu Kremenjača.

DSC_7741 DSC_7745matalj_vinarija_hd_11 matalj_vinarija_hd_10

Vinogradi:

Terasa, Mihajlovac: 12ha na Dunavu
Sorte: Šardone, Sovinjon Beli, Merlo, Crna Tamjanika
Zemljište: pesaki šljunka

Kremenjača, Tamnič kod Rajca: 5ha
Sorte: Merlo i Kaberne
Zemljište: pesak, glina tamnije teže zemljište

Matalj Vinarija proizvodi godišnje 35000 boca vina vrhunskog kvaliteta i zauzima zapaženo mesto na tržištu premium vina u zemlji. Poslednje nagrade na prestižnim domaćim i inostranim takmičenjima i ocenjivanjimanam predstavljeju potvrdu našeg rada i vere naše jedninsvetno podneblje.

DSC_0743 DSC_0826 DSC_0852 DSC_7730

Nagrade:
– Kremen Kamen 2011 Grand Prix i najbolje vino u Srbiji za 2013. na ocenjivanju vina Veliki Test Vina Srbije (VTV) u organizaciji sajta vino.rs

– Kremen Kamen 2011 zlatna medalja i najbolje vino u kategoriji crvenih vina za 2013. na
ocenjivanju vina Veliki Test Vina Srbije (VTV) u organizaciji sajta vino.rs- Chardonnay Terasa 2012 Zlatna medalja i drugo mesto u kategoriji belih vina za 2013. na ocenjivanju vina Veliki Test Vina Srbije (VTV) u organizaciji sajta vino.rs

- Kremen 2011, Srebro na Balkanskom takmičenju vina za 2013 u Sofiji (BWIC)

– Kremen 2011, Bronza na Decanter World Wine Awards (DWWA) za 2013

– Kremen 2011, Bronza na Velikom ocenjivanju Vina Srbije (VTV) za 2013

 

Izvor informacija: Matalj vinarija