Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Vina Belje – Princ hrvatskog Podunavlja

Vina Belje – Princ hrvatskog Podunavlja

VINA BELJE

Proizvodnja vina na prostorima hrvatskog Podunavlja prvi put se spominje s imenom rimskog cara Proba koji je vinovom lozom oplemenio ovo područje, pa tako i vinorodnu regiju Baranju.

Baranja ime vuče iz korena dve mađarske reči: mađ. Bor – vino, mađ. Anya – majka, koje daju slikovito značenje regiji – vinska majka.

Utemeljenjem Belja 1697. godine princ Eugen Savojski daje novi značaj vinogradarstvu i vinarstvu na ovim prostorima.

Danas su Vina Belje najveći hrvatski proizvođač grožđa sa 650 hektara vlastitih vinograda koji su smešteni na području hrvatskoga Podunavlja, vinogorja Baranja.

Picture1 Picture2Untitled-1 Picture5

VINOGRADI

Priča o kvalitetu Vina Belje kreće upravo iz vinograda koji se protežu duž južnih padina Banovog brda i svojim su položajima zaštićeni od jakih severnih vetrova.

Vrlo povoljna mikroklima Banovog brda, dve moćne reke Dunav i Drava, optimalan odnos sunčevih zraka i kišnih kapi, čine vinograde idealnima, što konačno rezultira punim ukusom i aromama u svakoj boci Vina Belje.

Vina nastaju isključivo od grožđa iz vlastitih vinograda, a berba se odvija ručno. 

Picture6vinogradi

VINARIJA

Vinarija Belje, jedna od najmodernijih vinarija u Europi izgrađena je 2011. godine.

Kapaciteta 8 miliona litara vina, prostire se na 10.000 m2 i opremljena je najmodernijom tehnologijom koja je donela novi zamah u proizvodnji Vina Belje.

Vinarija je smještena u srcu vinograda, što omogućava najviši kvalitet vina budući da proizvodnja vina počinje nekoliko minuta nakon što je grožđe ubrano, a stručni enolozi nastavljaju uspešnu priču vrednih vinogradara stvarajući vina dostojna prinčeva.

 

vinarijaPicture7turizam_1

 

STARI PODRUM

Stari podrum prvi put se spominje 1526. godine kada ga je vojska sultana Sulejmana Veličanstvenog koristila u pripremama za Mohačku bitku, a  1697. princ Eugen Savojski utemeljenjem Belja mu daje novu ulogu.

Stari podrum je zaštićeni spomenik kulture. Na dve etaže u podrumu, Premium i Goldberg vina odležavaju pre nego što odu u svet. Gornja etaža zove se „gator“, te je tipična za Baranju, jer podrum nije ukopan pod zemljom, već je ukopan u Banovo brdo koje potpuno jednako imitira klasični vinski podrum, kakva je donja etaža podruma.

U srcu Kneževih Vinograda pre pet stoleća ukopan je u breg Beljski podrum, fantastično zdanje koje iza svojih teških vrata skriva dve etaže dugačkih hodnika ispunjenih bačvama od najboljeg slavonskog hrasta.

Ukupnog kapaciteta 330.000 litara, a čuva ukupno 71 bačvu. Vinska arhiva sa preko 20.000 boca najveće je blago vinskog podruma, a najstarije vino Cabernet Franc datira iz 1949. godine.

U sklopu podruma je trgovina i degustaciona sala gdje će Vas prijateljski raspoloženo osoblje upoznati s pričom Vina Belje.

podrumPicture8

 

GRAŠEVINA

Plodno i mineralno tlo, vetrovi koji prosušuju tlo i brinu se da grožđu ne bude pretoplo te Dunav i Drava čiji tokovi poput prirodnih barijera pomažu da oluje zaobiđu te prekrasne vinograde, čine graševinu što ona zapravo  jeste – Princ s Dunava.

Graševina je najznačajnija vinska sorta Vina Belje, ali i kontinentalne Hrvatske. U svetu je prepoznata kao vinska sorta srednje Europe, mada brojni vinski stručnjaci, među kojima su Jancis Robinson i Steven Spurrier, smatraju da je domovina graševine upravo hrvatsko Podunavlje.

ASORTIMAN

  •  “Goldberg” vina proizvode se od grožđa ručno branog u različitim fazama dozevanja. Biraju se samo najbolji čokoti s tla na kojem nema puno humusa. Zato je urod manji, ali daje vina s više karaktera. Deo grožđa presuje se celih bobica, deo nakon što se bobice muljačom zdrobe, a deo posle maceracije. Bela Goldberg vina, graševina i chardonnay, odleže najmanje četiri meseca u drvenim bačvama, dok crvena Goldberg vina, merlot i frankovka, u drvenim bačvicama odleže 18 mjeseci. Potom se vina iz različitih bačvica sljubljuju 10 do 12 mjeseci u velikoj bačvi pa još 10 mjeseci dozrevaju u boci.

Kraljevska Goldberg vina prava su slika Princa s Dunava.

  •   “Premium” vina prave se od grožđa iz najsunčanijih redova u najboljim vinogradima. Zahvaljujući pomnom odabiru sirovine za ta vrhunska vina i modernoj tehnologiji za preradu te kontrolu uslova u svakoj posudi u podrumu, tačno se zna na kakvom je tlu i u kojim vremenskim uslovima raslo grožđe za svaku pojedinu bocu. Bere se ručno i deo grožđa presuje se celih bobica, deo nakon što se muljačom zdrobe bobice, a deo posle maceracije. Vina su odnegovana na finom talogu u inoks posudama. Nakon toga bela odleže u drvenim bačvama 6, a crna između 9 i 12 meseci. Još 6 meseci sazrejevaju u boci i tako postaju potpuno spremna da se u čaši dokažu kao Princ s Dunava.
  •    ”Select” vina proizvedena su od pomno odabranog i ručno branoga grožđa iz više mladih vinograda. Bela vina odnegovana su u inoksu kako bi i u boci zadržala svežinu koju su im osigurali plodno i mineralno tlo, vetrovi koji prosušuju trsove i brinu se da grožđu ne bude pretoplo te Dunav i Drava čiji tokovi poput prirodnih barijera pomažu da oluje zaobiđu te prekrasne vinograde. Deo crnih vina šest meseci odleži u velikim bačvama od slavonskoga hrasta, a deo u inoksu i sljubljuju se prije punjenja u bocu. Sva Select vina odlikuju ugodne sortne arome, sežina i mineralnost i ponosni su Princ s Dunava.

 

Izvor informacija: Vina Belje