Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Sladoled & Vino

Sladoled & Vino

Neiskusni će reći ne, ali oni koji znaju znanje reći će vam: da, da i da! Jasno je da bi sladoled uglavnom mogao ići uz slatka desertna ili fortifikovana vina, dobro odležali šeri ili porto. Ipak, treba malo i eksperimentisati, 21. vek je!

Sladoled jeste hladan i smrznut ali samo dok ga ne stavite u usta i, kada tamo počne da se rastapa, prema njemu slobodno možemo da se odnosimo kao prema bilo kojem drugom slatkišu koji želimo da uparimo s vinom; koje pritom možemo rashladiti malo više nego obično.

  • Voćni sladoled na vodenoj bazi, dakle bez mleka, neće se postideti laganog sovinjon blana ili suvog muskata, a savršena dobitna kombinacije je dobro ohlađeni proseko.
  • Voćni sladoledi na mlečnoj bazi, voćnih ukusa, ne ljube suva vina sem, naravno, brut šampanjca koji će se sa kvalitetnim sladoledom od jagode upariti savršeno kao i sa svežim jagodama. S druge strane, teško možete pogrešiti sa poluslatkim muskatnim vinima.
  • Prava kremasta vanila će idealnog partnera pronaći u botritisovanom ali ne odviše slatkom vinu. Tokajac ili dobar Sotern bi bili idealni, a odličan će biti i neki PX šeri.
  • Mlečna čokolada ili nugat se provereno najbolje slažu sa lambruskom, a za savladavanje teške crne čokolade gorčeg ukusa pomoć potražite u čaši porta.

Inače, poznati američki proizvođač sladoleda „Mercer’s“ je tu otišao i korak dalje, napravivši „Wine Ice Cream“ i to ne jedan, već nekoliko prepoznatljivih ukusa koje su umešno uparili, pronašavši pravu voćku za svaku sortu. Beli zinfandel su spojili sa mirisnom breskvom, slatku višnju s merloom, ugodnu malinu sa šardoneom, čokoladu s kaberneom… i naravno sortni rizling sa samim sobom, s grožđem istoimene sorte. Neće biti jednostavno ali ako vam se pruži prilika da probate, ne oklevajte!

Tekst: Aleksandar Grubeša, časopis Vino & Fino