Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Rakije

Istorija Rakije

Reč rakija je arapskog porekla i potiče od reči „al-rak“, što u slobodnom prevodu znači znoj. U naše krajeve je stigla sa Turcima u 14. ili 15. veku. U početku je označavala piće arak koje se proizvodilo u Indoneziji, Maleziji i drugim dalekoistočnim zemljama, a dobijalo se destilacijom prevrelog soka ili vina.
Znanje o procesu destilacije brzo se širilo po Evropi i u mnogim zemljama započela je proizvodnja destilovanih alkoholnih pića koji su nazivani „Voda života“.U XV veku počinje proizvodnja “nacionalnih pića” u zemljama Evrope i to džina u Engleskoj, šnapsa u Nemačkoj, akvavita u Skandinaviji, vodke u Rusiji i Poljskoj, i Rakije na Balkanu.

Jačina rakije

Jačina rakije određuje se po količini alkohola koji se izražava u zapreminskim delovima, koji se obeležavaju kao %vol. Volumni procenat je broj litara čistog etanola (čistoće 100%) koji se nalazi u 100 l alkoholnog pića.U svakodnevnom govoru jačina
Početak konzumiranja jakih alkoholnih pića na ovim prostorima datira iz vremena doseljavanja Slovena, u VII veku. Oni sa sobom donose naviku konzumiranja alkoholnih pića.
Prvi pisani podaci o proizvodnji rakije na području Srbije nalaze se u čuvenom Dušanovom zakoniku (1354.god.). Naime, u paragrafu 166, koji govori „o pijanicama“, spominju se oštre kazne za prekomerno uživanje u kapljici. Iako nije strogo definirana vrsta pića, bitno je imati na umu da su u to vreme procesi destilacije bili poznati među učenim ljudima. Zatim, treba istaći da je u doba osmanlijske okupacije postojala naplata taksi na kazane za pečenje rakije u vrednosti od 12 aspri!
Veliki skok proizvodnje i konzumacije rakija na Balkanu, vezuje se za drugu polovinu XVI veka, kada su se u Srbiji počele otvarati prve kavane. Proizvodnja je, iako i dalje primitivna, dobijala na masovnosti.
Vek i po kasnije između dva srpskog ustanka, i kasnije po konačnom oslobađanju od Turaka, dolazi do drugog istorijskog povećanja proizvodnje i potrošnje srpskih rakija. Ovu pojavu prati i nagli razvoj srpskog voćarstva, što svakako daje „na težini“ celokupnom rakijskom fenomenu.

Kada se priča o proizvodnji rakija i aparaturi koja se koristila, usmena kazivanja prenošena generacijama i oskudna dokumentacija, govore o tome da su se rakije u srednjem veku “pekle” u kazanima od pečene gline, dok se transport alkoholno-vodnih para vršio kroz drvenu “lulu “, ka impovizovanoj tabarci. Do značajnijeg pomaka u usavršavanju aparature, dolazi krajem IXX veka, kada domaći proizvođači počinju da preuzimaju inovacije iz Austrougarske i posebno Francuske, koja je već bila nadaleko poznata po svojim kazanima „šarantskog“ tipa. Nakon Drugog svetskog rata, dolazi do modernizacije aparature, pa seoska domaćinstva i novoosnovani kombinati, nabavljaju aparaturu po standardima potrebnim za dobivanje kvalitetnih voćnih rakija.
Srbija je zemlja poznata u celom svetu po izuzetno kvalitetnoj rakiji a najviše njenom veličanstvu šljivovici a i klekovači.

U Srbiji se rakija proizvodila od različitog voća , najčešće od šljive, i to tek krajem 19. veka, nakon uništenja vinograda filokserom i smanjenem proizvodnje vina koje je imalo primat. Danas se u Srbiji proizvode rakije od različitog voća šljiva (šljivovica), dunja, kruška, kajskija, dud, orah,…

Intersesantno
Kad se nazdravlja kaže se: U zdravlje! i Živeli!

U zavisnosti od upotrebljene sirovine od     kojih se proizvode i sadržaja etanola, rakije     se razvrstavaju i stavljaju u promet, kao:
1) rakije od voća,
2) rakije od grožđa,
3) rakije od šumskih plodova,
4) rakije od žitarica,
5) rakije od ostalih poljoprivrednih sirovina,

Svaka od ovih grupa rakija se dalje deli na     podgrupe i to:

1. Rakije od voća:
1) rakije od koštičavog voća: šljive     (šljivovica), kajsije, breskve, višnje i trešnje
2) rakije od jabučastog voća: jabuke, kruške,     dunje
3) rakije od jagodastog voća: jagode,     maline,     kupine, ribizle, ogrozda, borovnice,     i dr.
4) rakije od bobičastog voća: maginja itd.

2. Rakije od grožđa:
1) vinjak
2) lozovača (lozova rakija)
3) vinovica
4) komovica
5) drožđenka
6) brandy (Weinbrand) i
7) rakija od suvog grožđa

3. Specijale rakije:
1) travarica
2) klekovača
3) lincura
4) anisonka
5) mastika
6) kimovača
7) ostale specijalne rakije

4. Rakije od žitarica:
1) viski
2) korn
3) dopelkorn

5. Rakije od ostalih poljoprivrednih     sirovina;
1) rum
2) arak
3) tekila