Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Radgonske Gorice – Magični svet penušavih vina

Radgonske Gorice – Magični svet penušavih vina

RADGONSKE GORICE d. d.

Vino nosi u sebi mnogo priča.

Prvu mu je šapnuo neko onaj koji mu je namenio prostor pod suncem. Tokom rasta svoje priče su mu poveravali gazde i prolaznici koji su zastali pored vinograda kako bi upili njegovu lepotu. Godinu za godinom knjigu priča pune i berači. Obogaćuju ih vinari, enolozi, vlasnici podruma… Reč ili dve za njega sigurno odvoje i prodavci. Tako vino u sebi nosi predivne priče. Priče ljudi koji sa njim žive, neguju ga i cene. Dakle, kad sledeći put budete nazdravljali radosnom događaju u krugu svojih najbližih, podignite čašu i šapnite mu svoju priču. Budite deo ove predivne priče.

O Radgonskim goricama

Preduzeće Radgonske gorice Gornja Radgona, d.d., je priznati proizvođač vrhunskog vina i penušavog vina. Naši vinogradi prostiru se na osunčanim padinama dela Slovenskih gorica, između reka Ščavnice i Mure, na spoju predalpske i panonske klime koji vinu daje vrhunski kvaliteti posebnu svežinu. U svom vinskom podrumu punimo Zlatu radgonsku peninu po klasičnoj ili šampanjskoj metodi još od 1852. godine. Proizvodimo i Srebrnu radgonsku peninu po tankovskoj metodi ili metodi „charmat“. Traminec „sa crnom etiketom“, omiljeni i poznati Janževec, autohtonu sortu Radgonska ranina, ali i druga vina u buteljkama. Naša sortna paleta je veoma bogata, od ranine koja je kod nas našla domovinsko pravo, do traminca, sovinjona, sivog pinoa, plavog pinoa i šardonea koji je osnovno vino za Zlatu radgonsku peninu. Ponosimo se izuzetnim vinogradarskim položajima: Rezač, Hudrga, Ropoša, Plato, Šmalc, Katan i Vurcinger, na kojima proizvodimo grožđe za vino posebnih kvaliteta.

_MG_6846 _MG_7009

 

Oduzima dah

Posetiocima Radgonskih gorica sa zadovoljstvom ćemo otvoriti vrata naša tri podruma. Među njima je i Podrum pod stenom u kome na posebnim stalcima sazreva najstarije i najviše puta nagrađivano slovenačko penušavo vino – Zlata radgonska penina. U Podrumu pod rimskim točkom, u kome je u zid ugrađen poseban rimski točak kroz koji prolazi svetlosni snop, čuvamo posebno dragocena godišta arhivskog penušavog vina. Svakog posetioca će bez sumnje očarati Podrum pod vodopadom u koji se iz stene gradskog brda nežno spušta vodopad i stvara čarobnu atmosferu. Tako degustacija vina i penušavog vina postaje poseban doživljaj. To znaju i parovi koji su za mesto građanskog čina venčanja odabrali upravo Podrum ispod vodopada.

POSEL POSEL

 

_MG_7562

Zlatna priča

Davne 1852. godine stanovnik Radgone po imenu Kleinošek na tržište je poslao prvo penušavo vino, proizvedeno po klasičnoj metodi sa sekundarnim vrenjem u boci. Novost su objavile „Bleiweisove novosti“, u to vreme jedna od bitnijih slovenačkih novina. I tako se rodilo prvo i najviše puta nagrađivano slovenačko penušavo vino – Zlata radgonska penina. U Radgonskim goricama nju već 160 godina proizvodimo po tzv. tradicionalnoj ili klasičnoj metodi sa vrenjem u bocama. Prvobitnoj fermentaciji vina sledi flaširanje uz dodavanje kvasnih gljivica koje indukuju sekundarnu fermentaciju kojom se stvaraju mehurići, nezaobilazni za penušavo vino. Na kvasnim gljivicama sazreva najmanje 24 meseca, a za vaše najlepše trenutke proizvodimo i posebna godišta penušavog vina koja su na kvasnim gljivicama sazrevala i do 10 godina! Zlata radgonska penina spada u penušava vina „blanc de blancs“ što znači da je proizvedena od čistog šardonea. Sve „Zlate penine“ su arhivska penušava vina, a možete da birate između vrlo suve, suve, polusuve i rose (suve, proizvedene od čistog plavog pinoa) Zlate radgonske penine. Za najsvečanije trenutke tu su i penušavo vino „Gold“ sa 22-karatnim zlatnim listićima, penušavo vino „Dom penine“ u posebno dizajniranoj boci i „Millesime brut“ sa potpisom odabrane godine na najzahtevnije.

_MG_7573 DSC_1172

 

Zanimljivo tokom cele godine!

U Radgonskim goricama je zanimljivo tokom cele godine. Događaja ne fali, razloga za druženje uvek ima dovoljno: Noć penušavca, Dan otvorenih podruma, martinovanje …

Noć penušavca

Februara se održava jedan od tradicionalnih događaja – Noć penušavca koju Radgonske gorice, d.d. organizujemo zajedno sa Banjom Radenci. Radi se o gala plesnoj večeri koja nam donosi vrhunsku kulinariku, nebrojene mehuriće Radgonskih gorica i muzičke poslastice. Večeri daje svoj pečat i humanitarna nota, jer se tu svake godine prikupljaju sredstva koja se namenjuju u humanitarne svrhe.

Dan otvorenih podruma

Dan otvorenih podruma je tradicionalna manifestacija koja se održava na treću nedelju juna. Celodnevna manifestacija namenjena je svim starosnim grupama. Muzičko-zabavnom programu 2012. godine dodali smo i sportsko-rekreativni karakter, rekreativna vožnja bicikla po vinogradima Radgonskih gorica. Posete i degustacije vina na taj dan su besplatni, a vrhunac događaja predstavlja podizanje penine. Tako se u podne na Mostu prijateljstva obavlja podizanje sto boca Zlate radgonske penine koja je godinu dana sazrevala na dnu reke Mure. U reku se potapa sto novih boca koje tamo ostaju cele godine, do narednog dana otvorenih podruma.

Martinovanje

Martinovanje je tradicionalni praznik svih vinara. To je vreme kada jabukov sok sazreva i pretvara se u vino. I u Gornjoj Radgoni obeležavamo ovaj praznik – lepo je videti kako se okolni vinari skupe i pod okriljem opštine vode računa da na taj dan grla nisu suva. Uz muzičko-zabavni program ceo dan se može degustirati kakva je godina bila i kakva godina nam stiže. Veselja je mnogo, i kada Sv. Martin zakorači u Radgonu…

Za nezaboravne trenutke!

U Radgonskim goricama već 160 godina stvaramo najlepše trenutke života. Izbor vrhunskih penušavih vina i vina obogaćuju posebna punjenja.

ZLATA RADGONSKA PENINA – SAZRELA POD TALASIMA REKE MURE

Zlata radgonska penina, koja zri pod talasima reke Mure, ima jedinstvenu priču. Posle sekundarne fermentacije je ovo penušavo vino najpre stojalo na kvasnim gljivicama u pogonu za zrenje penušavih vina Radgonskih gorica. Od juna, otprilike dve godine kasnije, penušavo vino je sazrevalo ispod površine reke Mure. Prijatna sveža nota osnovnog vina (šardone) se zrenjem penušavog vina pretvorila u karakterističnu aromu kvasca i tosta, ukrašenu cvetnim vencem. Tema, hladno okruženje i neprekidni šum reke Mure penušavom vinu daju dašak mladosti. Po karakteru penušavo vino možemo da svrstamo u „penušava vina ideja“ kojima prednost daju umetničke duše.

VIOLINA

Završetak odličnog obroka u odabranom društvu. Predikat intenzivne, zlatnožute boje. Bogata struktura iskazuje se kroz suze koje klize po zidu čaše, u mirisu i ukusu preovlađuju zrele note suvog voća i meda.

ZLATA RADGONSKA PENINA – BRUT

Odličan poklon sa dirljivim sadržajem koji predstavlja najbolje vino izabranog godišta sorte šardone. Osnovno vino je najpre nekoliko meseci sazrevalo, a posle sekundarne fermentacije penušavo vino je više godina sazrevalo i na kvasnim gljivicama.

ZLATA RADGONSKA PENINA GOLD EXTRA DRY – SUVO

Najboljem smo dodali najdragocenije, i to pravo zlato. Element prestiža koji nežno talasa prilikom dodira čaše. Dvadesetidvokaratni listići neka se sjaje u prilikama koje prizivaju sve lepo.

DOM PENINE

Zlata radgonska penina u posebnom obliku za posebne trenutke. Mazi nas prijatnim telom, osvežava razigranim mehurićima i nežno se poigrava sa našim čulima. Na radost svih čula!

SVEČNIČNO VINO

Berba za ovo posebno vino vrši se drugog februara, na praznik. Odatle i njegovo ime koje u maloj boci pokazuje veliko srce. Odabrana sorta je šardone. Grožđe je osušeno, najčešće i zamrznuto. Šećeri i kiseline su snažno koncentrisani. Vino iskazuje bogatstvo prirode u svoj veličini. Gustina, boja, dašak hladnoće i zrelost pokazuju da se radi o predikatu najviše klase.

Izvor informacija: Radgonske gorice