Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Priča o Kaboli

Priča o Kaboli

U malom istarskom selu Kremenje, nadomak Momjana i Buja, nalazi se Vinarija Kabola.

Porodica Markežić se već generacijama bavi vinogradarstvom i proizvodnjom vina, ali se kao simboličan početak uzima 1891. godina iz razloga jer poseduju butelju Momjanskog muškata koju je proizvela porodica te godine.

2005. godine stvara se brend Kabola, te kreće obnova, proširenje i modernizacija proizvodnje koja traje i dan danas, te najverovatnije nikad neće ni stati. Uvek teže poboljšanju i usavršavanju, ali pažljivo i sa respektom prema tradiciji.

Ime Kabola je izabrano iz razloga jer je to stari nadimak porodice Markežić, ali isto tako kao osveženje na istarskoj vinskoj sceni, budući da su svi ostali vinari izabrali prezimena za svoje brendove.

 Danas poseduju ukupno 20 ha vinograda koji se nalaze na dve pozicije u Momjanu. Jedan se nalazi oko vinarije na poziciji Kanedolo, a drugi se nalazi 3 kilometra dalje na poziciji Štancija.

Proizvodnja se bazira na autohtonim istarskim sortama, Malvazija, Teran i Muškat momjanski ali imaju i Merlot, Cabernet Sauvignon, Sivi Pinot, Chardonnay.

Sa tih 20 ha, godišnje proizvede se 100 000 boca kvalitetnog i vrhunskog vina.

xC5Iy7WnIvAlDM3LQYSA2wO5n4oAm9IySERZ50SdkuEycN-FCFtXeeT5W1_h1iB2x84WJbPYNdV24xfo8H3aUI

Već od 2009. godine je njhova kompletna proizvodnja Ekološka i bili su prva vinarija u Istri koja se odlučila okrenuti ekološkoj proizvodnji. Takođe, njihova Malvazija je bilo prvo belo vino u Hrvatskoj koje je dobilo ekološki certifikat.

X1eYtISJ9YPEl5bgV-3J1vElPC0DfiD7O95WxpUoVUI

Moramo još napomenuti da je Kabola jedina vinarija u Istri koja koristi amfore za proizvodnju vina, te bili su prvi u Hrvatskoj koji su uveli amfore za proizvodnju vina. Trenutno proizvode samo jedno vino u amforama, radi se o malvaziji, a želja im je proizvesti i teran u amforama.

teRNVNYpwSED4GnmQ5Rw9PGNnix0YRoNsrLcTdJDoJA

Njihova paleta se sastoji od 11 vina, od penušavca pa sve do desertinih vina.

Vina koja proizvodimo su: Penušavac Re, Malvazija Istraska, Malvazija Unica, Malvazija Amfora, Teran, Cabernrt Sauvignon, Merlot, Rosa, Secco, Muškat Momjanski, Dolce.

 Ove godine se obležava 10 godina od nastanka Kabole, u tih deset godina osvojili su brojne nagrade na hrvatskim i međunarodnim takmičenjima, izdvojićemo samo neke, koje smatramo najznačajnijima, osvajanje 90 bodova (od 100) od poznatog vinskog kritičara Roberta Parkera za naše vino Malvazija Amfora, sreberna medalja za Teran na International Wine Challenge-u, sreberna medalja za Penušavac na Decanteru, zlatna medalja za Malvaziju Unicu na Međunarodnom ocijenjivanju u Ljubljani…

LybNk01rlBE5siIkMMib7nNenYuWUKeaZLqW6q9R2Lg

 Radno vreme vinarije je od ponedeljka do subote od 10 do 16h (zimi), 10 do 18h (leti).

Bez prethodne najave moguće je degustirati i kupiti njihove proizvode, a uz prethodnu najavu organzuje se stručniobilazak podruma, te stručna degustacija vina sa domaćim pršutom, sirom, fritulama…

Degustacija se može rezervisati telefonski, mailom, na web stranici www.kabola.hr, a možete ih pratiti i na društvenim mrežama (facebook, twitter, instagram, youtube).

 

Izvor informacija: Vinarija Kabola