Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Planeta – blago Sicilije

Planeta – blago Sicilije

Planeta je najznacajnija vinarija na Sicijlilji. Osnovana je  1995. god od strane porodice Planeta I ove godine obelezava 20 godina postojanja.. Iako je relativno nova  vinarija  vina su  im priznata širom sveta po svom kvalitetu i inovacijama pošto  su doveli sicilijanska vina u centar pažnje kako autohtonim sortama, tako I internacionalnim.

Velika ekspanzija krece nakon samo  par godina od osnivanja  kada se, Planeta Chardonnay 2 000, nasla na listi Wine Spectator-“Top 100 Wines of 2002” I 2007. “Wine Spectator’s Top 100 at glance” I od tada  je Planeta Chardonnay ikona za celu Siciliju.

1098407_527636323974198_5424812_n 1379805_553616744709489_1990930118_n

Planeta  u svom sastavu ima 6 vinarija,  I pokriva citavu  Siciliju.  Za svaki teroar se vezuje zasebna vinarija, a sve u zelji da se od grozdja dobije najbolje, da dobije punocu I jedinstvene arome Sicilije. Sve u svemu, Planeta sada ima impresivnih 370 hektara vinove loze.

etna2-440x240 +_-+cantina-Etna_Francesco-Pensovecchio-147-440x240

Strast  za kvalitetom,dovela je do proizvodnje maslinovog ulja, koje se prostire na 98 hektara u oblasti Menfi. Konstantno istrazivanje I poboljsanje kvaliteta maslinovog ulja,rezultiralo  je sertifikatom D.O.P. Val di Mazara, sto je veliko priznanje za kvalitet kome se posvecuje jednaka paznja, kao i vinima.

Casopis Gambero rosso je Planetino maslinovo ulje ocenio kao najbolje italijansko ulje u 2014 godini.

La_Segreta_bianco_465__07834_zoom

 

 

 

 

LA SEGRETA BIANCO (Dispensa, Menfi )Grecanico, Chardonnay, Fiano, Viognier – Ovo mlado, sveže vino, proizvedeno je uglavnom od  Grecanico grožđa, koje u  Siciliji postoji više od 2.000 godina. Vino koje dobija ličnost i stil uz dodatak međunarodnih sorti grozdja.Jasno zute boja sa refleksijom zelene. Arome citrusa, ananasa i bele breskve. Vrlo sveža i aromatična, lepo izbalansirana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

chardonnay_mod_261(1)__68398_zoom

 

 

 

 

CHARDONNAY   (Ulmo, Sambuca) 100% Chardonnay –  Rođeno da se takmici sa svetom u proizvodnji ove plemenite i rasprostranjene sorte grozdja… Zlatno žute boje sa zelenim odsjajem. Bogat i intenzivan, sa aromama breskve, zrele jabuke, vanile, lešnika i meda. Mekan , zaokružen, svež, finih kiselina.

 

 

 

 

 

 

 

 

cometa_262__2516999999999999999999__91074_zoom

 

 

 

COMETA  (Dispensa, Menfi) 100% Fiano – Veliko belo vino od grožđa sa juga Italije, koje se može porediti sa najznačajnijim belim vinima u svetu. Intenzivni i cvetni mirisi, odlična struktura, ali u isto vreme i minerali –čine ovo vino jednim od najvažnijih belih vina na jugu Italije. Slamnato žute boje, sa nijansom zelene. Arome nektarine, ananasa, mandarine, peperminta i kamilice. Vrlo elegantna I kompleksna u isto vreme, živih kiselina i duge završnice.

 

 

 

 

 

 

 

 

LaSegretarosso464(1)__84829_zoom

 

 

LA SEGRETA ROSSO  (Dispensa, Menfi) Nero d Avola, Merlot, Syrah, Cabernet Franc –  Ovo mlado sveže vino proizvedeno je uglavnom od Nero D’Avola grožđa, perjanice sicilijanskih vina, zavređuje ličnost i stil sa dodatkom međunarodnih sorti. Grožđe  se pažljivo obrađuje na “Planeta” vinogradima.La Segreta je svestran pratilac za svakodnevno piće , pogodan za najrazličitije prilike. Ima savrsen odnos cene I kvaliteta. Arome kakaoa, duvana i svežeg voća, šljive, balzamiko note, malo mentola. Zreli tanini i sveža akloholna struktura.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Planeta_Burdese_Igt_Sicilia_479__66067_zoom

 

 

BURDESE  (Dispensa, Menfi) Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc – U lokalnom dijalektu  “Burdese ”  znaci Bordolese-iz Bordoa i odnosi se na klasične  sorte grožđa Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Ovo je crveno vino velike gustine, strukture i ravnoteže, proizvedeno u ograničenim količinama iz odabranih vinograda. Burdese je sjajno vino za starenje koji nudi kompleksnost aroma i ukusa. Rubin crvene boje. Na nosu bogato, sa aromama začina, crvenog voća, crne trešnje sa akcentima kože, zemljanih, kakao, morskih i mineralnih nota. U ustima puno, agresivno, energično, jasno i značajnih taninskih struktura (gusto) Tanini iz drveta se dobro uklapaju sa taninama iz vina. Duge i prijatne zavrsnice.

 

 

 

 

 

 

 

planetasantacecilia__64807_zoom

 

 

 

SANTA CECILIA (Buenivini, Noto) 100% Nero D’Avola -  Proizvedeno od najvažnije sicilijanske sorte grozdja-Nero d’Avola. Vino je nastalo posle mnogo istraživanja koje je najbolje mesto da se proizvede veliko vino ove sorte. Izabran je Noto, rodno mesto ove sorte, u južnom delu Sicilije. Vina iz Notoa izražavaju  eleganciju, snagu, ravnotežu i naglasak na jedinstvene arome Sicilije. Purpurno crvene boje sa aromama kiselog voća, zrelih šljiva, rogača i slatkog korena. Nagoveštaj grafita u finišu. Veoma snažne strukture i kompaktnih tanina.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor Informacija: Planeta