Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Pino Grigio i slaganje sa hranom

Pino Grigio i slaganje sa hranom

Burgundac sivi, tj. Pino gri ili Pino griđo, u poslednjoj deceniji spada među najpopularnija bela vina na svetu, a tome u mnogome doprinose i njegove mogućnosti za slaganje sa hranom, usled kojih ponekad može da zameni čak i neka crvena vina na trpezi.

 

U Alzasu pino gri smatraju pravim gurmanskim vinom i često ga piju uz masnu guščiju džigericu (foa gra), kako kažu – zbog slične teksture vina i hrane. Takođe ga serviraju i uz tradicionalne specijalitete, jakog ukusa, kao što su šukrut (kiseli kupus sa svinjetinom), ili “bekeofa” (neka vrsta alzaškog lonca od povrća i mesa). S obzirom na to da su alzaški vinogradari u priličnoj meri ubedili svet da se njihova vina izvrsno slažu sa azijskom kuhinjom, u tom smislu se i pino gri često preporučuje uz orijentalnu hranu, a posebo se ističe njegovo dobro slaganje sa karijem, poznatom mešavinom egzotičnih začina. U tome mu pomažu njegove glavne karakteristike: prefinjena aromatičnost, pikantne note začina, punoća i zaokružene kiseline.

S  druge strane, italijanski pino griđo je stekao reputaciju jednog od najboljih vina za slaganje sa morskom kuhinjim, Na to je značajno uticala i tradicionalna kuhinja  Friulija, koji izlazi na Jadransko more, a koji je istovremeno i glavno područje za uzgajanje ove sorte u Italiji.

FC 103 - Serve and Pair Pinot Grigio

Uz to, naravno, bitne su i same karakteristike vina, jer se pino griđo odlikuje cvetno-voćnim aromama,  i citrusnim karakterom ukusa, uz punoću i sočnu osvežavajuću završnicu. Osim toga, pino griđo se izvrsno slaže sa paradajzom, koji je gotovo neizostavni sastojak čitave italijanske kuhinje. italijani rado kombinuju pino griđo sa raznim vrstama belog mesa, a naročito sa piletinom. Laganije verzije ovog vina se serviraju kao aperitiv ili uz sezonske salate.

Prilično veliki broj sireva se dobro uklapa sa pino griđom, a najbolji su oni koji pojačavaju sočnost i slast kod ovog vina, kao što su, na primer: koziji sir, bri i kamember, minster, šaurs, epuas, kambozola, azijago, gauda, edamer, Pino griđo se uglavnom servira na temperaturi između 10 i 12°C, a odgovara mu slična čaša kao ona za sovinjon blan.

rs_1024x759-140221163816-1024.italian-wine-food-clam-sauce-pinot-grigio

ZAČINI: kim, timijan, komorač, origano, đumbir, bosiljak, slatka začinska paprika, beli luk, kapar, kari.

SIREVI: bri (pojačava sočnost i slast vina), gauda, koziiji sir, kambozola, feta, edamer, azijago (Asiago), mocarela, minster, šaurs (Chaource), epuas (Epoisses) i sl.

SALATE: pileća salata sa breskvama i orasima.

ČORBE: italijanska supa sa kobasicama.

PASTA I RIŽOTO: karbonara, bolonjeze, marinara, pasta sa pasuljem, lazanje sa pestom i mocarelom, špageti sa limunomi spanaćem, rižoto sa lešnicima i gorgonzolom.

RIBA I PLODOVI MORA: čauder, gratinirane školjke sa pančetom, rižoto sa škampima, grilovane lignje sa celerom i pestom, pečena riba u kari sosu, dimljena pastrmka, mesnata morska riba (oslić, sabljarka, morski pas), “gravlaks”, losos (poširan, pržen, pečen, dimljen), losos u “alfredo” sosu, pečeni bakalar.

POVRĆE: gratinirani karfiol sa slaninom, Choucroute (alzaški kiseli kupus sa svinjskim mesom).

MESO: piletina u kari sosu, Tikka Masala (piletina sa karijem na indijski način), piletina sa limunom, dinstana svinjetina sa palentom, prasetina sa đumbirom i rukolom, Beackeoffe (“bekeofe” – alzašlki lonac sa krompirom i tri vrste mesa). 

 

Izvor informacija: Put vina