Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Ovaj Krug sam smislio, ovaj Krug sam stvorio 1915-2015

Ovaj Krug sam smislio, ovaj Krug sam stvorio 1915-2015

O kući Krug

Krug je oduvek živeo od svoje reputacije kao izuzetna vinska kuća Šampanje, prvi i još uvek jedinstveni u stvaranju samo prestižnih šampanjaca svake godine od njenog osnivanja 1843. godine.

Priča kuće Krug ilustruje neverovatnu avanturu svog osnivača, Josifa Kruga, vizionara, nekonformista sa beskompromisnom filozofijom. Shvativši da je prava suština šampanjca zdovoljstvo samo po sebi, njegov san je bio da svake godine ponudi najbolji šampanjac, bez obzira na godišnje varijacije u klimi.Obraćajući posebnu pažnju na karakter vinograda, poštujući individualnost svaka parcele i njegova vina, kao i izgradnja velike biblioteke rezervnih vina iz različitih godina je doprinelo Josefu Krugu da ispuni svoj san. Sa veoma originalnim pristupom pravljenju šampanjca, on je odlučio da ode dalje od pojma berbe i da stvori najpotpuni izraz šampanjca svake godine. Dakle osnovao je kuću u kojoj su svi šampanjci na istom nivou različitosti, svaki od njih islustruje poseban izraz prirode. Od 1843. godine, šest generacija porodice Krug održava tradiciju i viziju osnvača.

Picture6 Picture8

1915: Svakodnevni život u podrumima

Od septembra 1914 do novembra 1918. Reims je pretrpeo 1.151 dan bombardovanja. Porodica Krug je delila sudbinu miliona francuskih ljudi koji su pogođeni ratom. Oni su podržali svoje zaposlene, njihove porodice i zajednicu opšte, otvaranjem vrata svoji objekata, kao skolinšte od nemilosrdnog bombardovanja.  Stanovnici Rejmsa našl su utočište u podrumima, gde su uz svetlost sveća i uljanih lampi ubijali vreme  čitajući, kuvajući, razgovarajući…Oformljena je i  školska učionica u kojoj je četrdesetoro djaka pohađalo nastavu. Nakon što je crkva uništena, protestantska zajednica, kojoj je pripadala porodica Krug, sastajala se u delu podruma koji se nazivao „grobnica“, za bogosluženje.

Pre nekoliko godina, u dubinama arhiva Krug-a, istoričari su pronašli blago; malu kutiju koja sadrži jedinstveno svedočenje tog vremena; dnevnik napisan od strane izbegle mlade devojke, Alis Martin, kao i davno zaboravljen album sa malim fotografijama svakodnevnog života u kući Krug tokom Prvog svetskog rata. Danas one služe kao odavanje počasti , za hrabrost i žrtvovanje naroda Rejmsa, pre jednog veka, a neke od njih možete pogledati i ovde.

 Picture1

Picture2 Picture3

 

1915: Posvećenost porodice iz Rejmsa

Početkom sukoba, Josef Krug II, unuk osnivača i glava kuće Krug, pozvan je da služi u francuskoj vojsci. On je zarobljen i zatvoren u Pruskoj, i pusten je u proleće 1917. godine i otputovao u Švajcarsku na lečenje.

Njegova supruga Jeanne održavala je aktivnosti kuće Krug, a ujedno i pomagala u ratnim naporima u Rejmsu. Odlučna i velikodušna žena, ona je radila sa Crvenim krstom u Rejmsu, vodeći računa o lokalnim porodicama i lečenju ranjenih vojnika u vojnoj bolnici Val de Grace, kao i u mnogim drugim bolnicama u okolini grada. Jeanne Krug je preuzela ulogu glave porodice, menjajući svog odsutnog muža  sve do marta 1917. godine.

Josef II i Jeanne Krug sastali su se u Parizu u leto 1917. godine da rezimiraju upravljanje kompanijom, kao i nadgledanje evakuacije u Rejmsu tokom veoma teških bombardovanja prošlog meseca rata. Na kraju rata Jeanne Krug je pomogla stvaranje dobrotvorne organizacije pod nazivom  „Povratak u Rejms“. Ona je takođe bila jedna od prvih žena u Francuskoj koja se pridružila Gradskom veću.

 

1915 – Herojska berba

Uprkos velikim razaranjima, berbe 1915. godine omogućile su stvaranje posebne berbe i postoje samo 4 retke boce koje stoje u podrumima vinarije Krug, kao deo  Caveau kolekcije Kruga.

Nakon okupacije od strane Nemačkih trupa od 4. do 12. septembra 1914. godine i njihovo kasnije povlačenje u okolna utvrđenja, grad Rejms se nalazio samo 1.200 metara od fronta i bio je izložen teškoj artiljerijskoj paljbi.

U nekim oblastima, posebno na planini Rejms, grožđe je  brano samo nekoliko stotina metara od rovova. Skoro svakodnevni artiljerijski napadi primorali su Francusku vojsku da regularno zatvore sve pristupne puteve do Rejmsa, postavivši izazov za vinariju Krug da organizuje transport buradi od i do svojih vinograda.

Danas berba 1915 simbolizuje hrabrost jednog naroda za ubiranje dobrote iz zemlje koja je uništena nasiljem.

Četiri preostale boce Private Cuvee-a 1915 secuvaju u savršenim uslovima u pordumima vinarje Krug.

Picture4 Picture5

 

Krug 1915-2015, Special celebration

Bez presedana, dva dana neverovatnog životnog iskustva  u domu vinarije Krug, uključujući jednu od izuzetno retkih boca Krug Private Cuvee 1915, koja će se naći na aukciji u Sotbiju, Njujork, septembra 2015. godine.

Olivier Krug, direktor vinarije Krug,  šesta generacija porodice Krug, u ime cele kuće, sa zadovoljstvom najavljuje jednu od najizuzetnijih degstacionih i životnih iskustava koje je vinarija Krug predložila.

Ovo putovanje uključuje degustaciju veoma retke boce Krug Private Cuvee-a 1915, kojih je ostalo samo 4 u krugovim podrumima.

Krug Private Cuvee 1915 je izuzetno svedočanstvo o hrabrosti i velikodušnosti  Kuće Krug, i lokalnih vinogradara takođe, koji su uspeli u stvaranju tako jedinstvenog i istorijskog vina, uprkos najtežim okolnostima Prvog svetskog rata.

 

U to vreme, zbog specifičnih uslova, vinarija Krug je bila pod rukovodstvom Jeanne Krug, nakon što joj je muž Josif zarobljen i pritvoren ubrzo nakon njegovog pristupanja vojsci.

Povodom spomen proslave stogodišnjice Prvog svetskog rata, Olivier Krug je osmislio  2 dana degustacije Krug-ovih šampanjaca, uključujući i Krug Private Cuvee 1915, degustacija će biti vođena od strane Olivier-a u okviru doma vinarije Krug u Reims-u. To će se održati 2015. godine.

Ova specijalna proslava, „Krug 1915-2015 degustaciono iskustvo“, obuhvata neviđen program na čelu sa Olivierom Krugom, praunuk Jeanne Krug… To će uključivati privilegovano otkrivanje izuzetnih Krug šampanjaca, vinograda i i kulturnog nasleđa kao i gastronomskih i istorijskih znamenitosti grada Rejms.

Ovo iskustvo će doneti najuspešnijem ponuđaču da iskusi život Kruga u 1915. godini.

Uz pomoć istoričara kuće Krug, Olivier će odmah uvesti goste u specifičan kontekst berbe 1915. Ovo će početi sa uvodom u Krug, zatim obilazak vinograda koji će biti fokusiran na neke od najvažnijih karakteristika berbe 1915. Konačno će stići i do sela koje je u centru života vinarija Krug: Le Mesnik-sur-Oger. Ovo će biti izgovor za tejsting legendarnih šampanjaca iz Clos du Mesnil kroz 5 različitih berbi.

Povraatkom u Rejms gosti će biti posluženi divnom večerom u L’Assiette Champenoise, gde će mladi  šef kuhinje (sa 3 zvezdice), Arnaud Lallement, pripremiti specifičan meni u okviru degustacije, koji će se zvati „Putovanje u Krugov svemir“.

Drugog dana, gosti će biti dovedeni u kuću Krug, u privatnu posetu podrumima, vođenu od strane Olivier-a Kruga, sa akcentom na život tokom rata. Tura će se završiti kod  Caveau kolekcije gde će boca Kruga 1915 biti zvanično uzeta sa svog postolja. Vertikalna degustacija će biti organizovana u samom podrumu. Vrhunać će biti otvaranje, a zatim deustacija jedne od četiri preostale boce Krug-a 1915.

Na kraju ovog životnog iskustva, prazna flašadobiće repliku originalne etikete i  biće predstavljena kupcu u krastovoj kutiji, ručne obrade, zajedno sa namenskim  foto-albumom.

Iskustvo će za zaključiti na svečanom ručku.

Istorija će oživeti, stotinu godina kasnije, na mestu gde je sve počelo, sada sa mnogo više radosti.

 

Neke relevantne informacija, ukoliko želite da učestvujete na aukciji:

Sotheby’s Wine, New York, at 1334 York Avenue at 72nd Street.

Katalog će biti online i moćičete da se registrujete ukoliko želite da učestvujete u licitaciji na sothebys.com/wine.

Početna cena je : 15,000 $

 

Izvor informacija: Energy star