Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Iločki Podrumi

Iločki Podrumi
Pozicija Iločkih podruma

Udaljenost Iloka: Zagreb: 330 km, Milano: 960 km, Beč: 550 km, Budimpešta: 337 km, Beograd: 122 km, Sarajevo: 340 km.

Iločki Podrumi ukratko

- Glavna delatnost: Proizvodnja vina

- Dodatna delatnost: Turizam i ugostiteljstvo

- 360 hektara Vlastitih nasada vinograda

- 153-220 m nadmorska visina

- 4 miliona litara godišnja proizvodnja

- Sorte: Traminac, Graševina, Chardonnay, Rajnski rizling, Frankovka, Cabernet Sauvignon

- Enolog: Gđa. Vera Zima

- Vlasnička struktura: Deoničarsko društvo

- Broj zaposlenih: 236

Picture3

Izvorno punjeno na posedu od 1450. godine

Dvesta godina pre vrhunskih vina Bordeaux-a, proizvodnja na samom posedu počela je u ponositom Iloku iznad obala istočnog Dunava, u izvornim i za tu namenu sagrađenim podrumima.

Istorija vina u ovim krajevima je svoje već bila napisala. Kada su prvi vinari doneli sa istoka trsove vinove loze na obale Dunava zasadili su ih oko Iloka. Rimljani  su tu vino pravili pre gotovo dve hiljade godinaMeđutim tek nešto kasniji posetioci, ponovno iz Rima, ostavili  su upečatljiv trag u savremenoj proizvodnji vina.

Austriijski car Leopold je imanje Ilok  1697. godine poklonio Papi Innocentu XI, a ovaj je svoje rođake Odeschalchie poslao da upravljaju imanjem. Odeschalchievi ovde otvaraju prve namenski izgrađene podrume i u njima na samom posedu pune slavni TraminacNa taj su način sačuvali kvalitet svojeg vina i zaštitili se od trgovaca sa strane,koji su na veliko otkupljivali grožđe i proizvodili vina lošeg kvaliteta.Tako je ostalo i do današnjih dana. 

Proizvodja vina

- Godišnja proizvodnja vina: 4 miliona litara

- Proizvodni kapacitet: 10 miliona litara

 - Asortiman  vina u 3 kategorije: 

1. Odabrana – Selekcija kvalitetnih vina (suva. lagana i sveža vina)

2. Premium – Vrhunska vina (suva i bogata, kompleksna i snažna vina)

3. Principovac – Limitirana linija vrhunskih vina (poluslatka vina i predikatna vrhunska vina)

Moderna tehnologija od primarne obrade, fermentacije, vinifikacije i dozrevanja , negovanja retke i bogate vinske arhive sve do savremenog i potpuno automatizovanog punjenja u boce.

Picture8 Picture6

Vinogradi na posebnom terroir-u

Nadmorska visina je 153-220 m, površina vlastitih nasada je 360 ha, a ukupna proizvodna površina je 1000 ha.

Sorte:

Traminac, Graševina, Chardonnay, Pinot beli, Rajnski rizling (bele sorte), Frankovka i  Cabernet Sauvignon (crvene sorte).

Klima:

Preovladava tipična kontinentalna klima – veoma vruća leta i jake, hladne zime. Prosek godišnjih padavina od 687 mm, godišnja suma sunčanih sati je 1988 sati i suma efektivnih temperatura je 1421°C.

Vrsta tla:

Černozemni les i regosolna geološkoj podlozi aluvijalni diluvijalni sedimenti lesa.

Posebni mikroklimatski vinogradski položaji su Principovac, Vukovo, Sofija i Česta.

Položaj Principovac

Jedan je od najboljih vinogradarskih položaja Srijemskog vinogorja, Hrvatskog Podunavlja i ovog dijela Europe.Nazivaju ga „princem” krajolika, a ljepotu istog prepoznala je i kneževska obitelj Odeschalchi koja je ovdje dala sagraditi svoj ljetnikovac i ladanjsko imanje u 1864. godini.

Dvorac su smestili u srcu vinograda, 125 ha u komadu koji se pruža brežuljkasto prema Dunavu na nadmorskoj visini od 190 – 200 m, a uglavnom ga prekrivaju sorta Traminac i Graševina. To su istočni povišeni dijelovi lesnog ravnjaka koji predstavljaju sjeverozapadno pribrežje Fruške Gore koji su ujedno proizvodno stanište blage sjeverozapadne ekspozicije.

Dvorac, vinogradi i imanje danas su potpuno obnovljeni i uređeni u turistički kompleks upotpunjen sa svečanom dvoranom „Princeps koji je postavio nove standarde vinskog turizma kontinentalne Hrvatske. Ambijent i ljepota, mir i skladnost, gastro ponuda i ponuda rekreacijskih sadržaja goste ne ostavlja ravnodušnima. Principovac postaje omiljenim mjestom za odmor i opuštanje kojemu se rado vraćaju. Nezaobilazna ponudu vina Iločkih podruma proizvedena od grožđa ubranih u vinogradu na koji se našim gostima pruža pogled, predstavlja pravu hedonističku senzaciju. Upravo zbog toga naša posebna limitirana vrhunska vina brandiramo pod nazivom PRINCIPOVAC, nazivom ovog jedinstvenog mikroklimatskog položaja Hrvatskog Podunavlja.

Picture9 Picture10

 

Stari podrum

Podrum star 565 godina smešten je ispod zaštićenog Dvorca Odeschalchi (danas Muzej grada Iloka)  unutar zidina zaštićenog istorijskog jezgra grada Iloka. Dvorac kneževske porodice Odeschalchi sagrađen je u 15. veku, a 1450. sagradili su ispod njega 100 m dug  vinski podrum – danas “Stari podrum” u vlasništvu Iločkih podruma. Podrum koji je građen u svrhu podrumarenja danas prima više od 35 000 posetitelja godišnje i predstavlja jedinstveni arhitektonsko –tehnološki objekat u ovom delu Europe i sveta.

Podrumi su građeni u dva nivoa s idealnom temperaturom i vlagom za čuvanje mladih vina te čuvanje i dozrevanje vrhunskih i bogate kolekcije arhivskih vina. Konstantna temperatura je između 14-16 °C, a temperatura u drugom podrumu koji se nalazi 12 m ispod zemlje je od 10-12 °C. 

Danas se neposredno uz „Stari podrum” nalazi i istoimeni restaurant, degustaciona sala, suvenirnica i hotel sa otmenim sobama za smeštaj naših posetitelja.

Picture13 Picture14

 

Iločki podrumi u brojkama

565 godina starii vinski podrum.

2.000 godina dugu tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnje vina.

1710. godine Odeschalchievi prvi put sade sortu traminac na položaju Principovac, koju su doneli iz malog mesta Tramin u Južnom Tirolu.

200 godina pre poznatih imena Bordeaux i Burgundije, ovde su se vina izvorno punila na posedu. 

100 metara dug stari vinski podrum ispod dvorca sagrađen 1450. godine od strane porodice Odeschalchi.

11.000 boca čuvenog vrhunskog Traminca, berba 1947, isporučeno je i posluženo na proslavi krunisanja kraljice Elizabete II. 

12 metara duboko u zemlju se spušta na drugi nivo vinskog podruma sagrađenog u 18. veku.

8 Karaktera Traminca proizvode se u Iločkim podrumima – od suvog, laganog i svežeg Traminca iz odabrane linije, bogatog i intenzivnog suvog vrhunskog Traminca,  preko poluslatkog Traminca Principovac do svih 5 kategorija predikatnih vina. Skala završava vrhuncem  i snom svakog vinara – Tramincem ledena berba.

19. mesto na listi 100 najboljih vina sveta u 2010/2011, godini u konkurenciji od 550.000 vina osvojio je  Traminac Ledena Berba 2007, a Iločki Podrumi iste godine postaju najnagrađivaniji podrum u Hrvatskoj. 

 

Izvor informacija: Iločki Podrumi