Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Pasta alla Puttanesca

Priča se da je naziv „puttanesca“ nastao kada je vlasnik restorana Rancio Fellone kasno uveče, kad je kuhinja zvanično već bila zatvorena, gladnim mušterijama spremio špagete od onoga što mu se u tom trenutku zateklo u frižideru: četiri paradajza, dve masline i nešto kapara. Ona druga verzija o „kurvinskoj“ pasti mi nije dovoljno romantična,  pa mi je i manje draga. Inćuni i svi ostali dodaci su došli kasnije, svaka regija je recept razvijala prema svojim lokalnim specijalitetima. Ova naša bi trebalo da je iz okoline Rima. Da, i za Putanesku se najčešće koriste špagete, ali, kako su mi najmanje mile, upotrebila sam pastu koju moje dete obožava, onu koju u Vapianu (pogrešno) zovu conchiglie, a zapravo je, kako je i u Italiji zovu, casareccia.

putanesca3 sa wm

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g paste
  • 8 inćuna
  • 4 čena belog luka
  • 5-6 suvih čili papričica
  • 150 g crnih maslina
  • 1 supena kašika kapara
  • 1 konzerva (400 g) seckanog paradajza
  • ½ kašičice sušenog origana

Sitno iseckajte inćune i pržite ih na malo zagrejanog maslinovog ulja, gnječeći ih varjačom da se gotovo otope. Dodajte sitno iseckane beli luk i čili, pržite oko 1 minut, pa dodajte masline koji ste očistili od koštica i grubo naseckali, kapar, paradajz i origano. Kuvajte oko 10 minuta, povremeno mešajući. Doterajte ukus sosa, po potrebi dodajte još malo soli i bibera, a ako vam je kiseo i nešto šećera.

Za to vreme skuvajte pastu 2 minuta kraće od vremena naznačenog na pakovanju. Sačuvajte 1 šoljicu vode od kuvanja paste, pa je procedite i sipajte u sos. Dobro sve promešajte, ako vam je sos previše gust dodajte sačuvanu vodu od kuvanja paste, i servirajte odmah sa nekoliko kapi maslinovog ulja.

Vinska preporuka:

Sos sa belim lukom, inćunima, kaparima, čilijem, maslinama je priličan izazov za svako vino. Zbog paradajza koji dominira, svakako je prva preporuka neko crveno vino sa juga Italije, neki primitivo ili slično. Barbera sa severa Italije takođe se dobro slaže sa ovako rustičnim jelom, kao i neki dobar i zreo Portugalac.

Ako ste baš ljubitelj belog vina, probajte neko opet sa juga Italije, kao što su Falanghina ili Greco.

izvor: www.porodicnegastronomije.com