Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Oblici i veličine cigara

Oblici i veličine cigara /Vitola/

Habanos cigare su pre svega proslavila raskoš veličina i oblika kojima raspolažu. 33 brenda sa blizu 300 različitih cigara.
Ovde ćemo se pozabaviti sa 12 glavnih oblika i veličina, i onim što je najvažnije da znate o njima.

Habanos cigare se mogu naći raznih dužina, neke ispod 4 inča (100mm), a neke druge dugačke i preko 9 inča (230mm).

Standardna veličina kojom se označava obim cigare poznata je  kao Ring Gauge izražava se u 64 delovima inča. Obimi habanos cigara se kreću u rasponu od 23 (što je 23/64 inča odnosno 9.1mm) do 52 (što je 52/64 inča odnosno 20.6mm). dans su sve popularnije cigare velikih obima koji idu čak i do 60.

padron_1964_anniversary

Na Kubi se sve veličine cigara nazivaju Vitola.
Vitola de galeria je naziv koji koristi fabrika tj fabričko ime cigare.
Vitola de salida je naziv veličine koji se nalazi na kutiji ili komercijalni naziv.

Nekada se ova dva naziva podudaraju, ali to nije tako čest slučaj. Često se dešava da, recimo, dve iste fabričke veličine imaju različite komercijalne nazive kod različitih proizvođača tj brendova. takođe često se dešava neki brendovi imaju identične komercijalne nazive za različite fabričke veličine.

Povrh svega kada kada znamo da neki od vitola imaju popularno generičko ime kao što je recimo, Torpedo

Zbunjeni? Očekivano, ali na sledećim primerima ćemo pokušati to da razjasnimo.

Mareva
popularno ime: Petit corona Dimenzije: 5 1/8 in X 42 ring gauge ili 129mm X 16.67mm
Ova veličina je ubedljivo najpopularnija. Obim od 42 omogućava da tri lista koja čine filler budu daju svoj maksimum u mešavini. Ovaj obim bi mogao da se okarakteriše kao “standardan” obim Habanos cigara. Mareva ili petit Corona pružiće vam oko 30-ak minuta uživanja.

MAREVAS-CUBAN-CIGARS

Corona
popularno ime: Corona. Dimenzije: 5 5/8 in X 42 ring gauge ili 142mm X 16.67mm
Corona je kruna nezaboravne večere, ili će Vam omogućiti da se relaksirate i analitirate radni dan kada imate mnogo posla. Istog obima kao i Mareva omogućiće pola sata neophodne relakasacije kada vam je to potrebno

CORONAS-CUBAN-CIGARS

Cervantes
popularno ime: Lonsdale. Dimenzije: 6 1/2 in X 42 ring gauge ili 165mm X 16.67mm
Treća u trilogiji veličina cigara sa obimom 42. Cervantes veličina je dobila naziv po engleskom  Lordu Lonsdale-u iz 30-ih godina prošlog veka, ljubitelju dobrih konja i velikom poznavaocu konjičkog sporta 30ih godina prošlog veka. On je obožavao elegantnu liniju dužih cigara. Biće vam potrebno da oko 50 minuta za ovu cigaru.

CERVANTES-CUBAN-CIGARS

Laguito No.1
popularno ime: Lancero Dimenzije: 7 1/2 in X 38 ring gauge ili 192mm X 15.08mm
kada je u pitanju elegnacija, vitka linija Lancero se teško može prevazići. Postoji i kraća verzija koja se naziva Coronas especial, koja je dugačka samo 6 inča. Obe veličine su nastale u fabrici El Laguito, u kojoj je rodjena Cohiba cigara pre 40 godina. Posebnu specifičnost čini ufitiljeni završetak na kraju cigare. Za ovu cigaru je sigurno da će ispuniti ceo sat uživanja.

LAGUITO-NO-1-NO-2-NO-3-NO-4-NO-5-CUBAN-CIGARS

Prominente
popularno ime: Double corona Dimenzije: 75/8 in X 49 ring gauge ili 194mm X 19.45mm
Kada imate dovoljno vremena da posvetite uživanju cigara, samo nekoliko iskustava može da se poredi sa onim što može da vam priušti Double corona. Colosalni listovi koji čine ovu cigaru mogu da vas iznenade ili uplaše u početku ali to će fantastično finale vaše cigare biti potpuno prijatno i nesvakidašnje zadovoljstvo. kada je reč o vremenu – trebaće vam dobrih sat i petnaest minuta za ovu cigaru

PROMINENTES-CUBAN-CIGARS

Julieta No.2
popularno ime: Churchill Dimenzije: 7 in X 47 ring gauge ili 178mm X 18.65mm
Originalno je nastala u fabrici Romeo Y Julieta. Kažu da je winston Churchill uživao 300 000  cigara tokom svog života, Naravno, nisu sve bile ove veličine, ali ovo je bila njegova omiljena veličina. Ovo je još jedan praznik uživanja za vaša čula za koji vam
treba malo više od jednog sata.

JULIETA-NO-2-CUBAN-CIGARS

Dalia
popularno ime: 8-9-8 Dimenzije: 6 3/4 in X 43 ring gauge ili 170mm X 17.07mm
Poularni naziv ove cigare potiče od prvog pakovanja cigara u kutije složene u tri reda sa po 8-9-8 cigara. ovo je jedna od najpoularnijih veličina Fabrike Partagas. ispuniće skoro ceo sat vremena.

DALIAS-CUBAN-CIGASR

Robusto
popularno ime: Robusto Dimenzije: 5 in X 50 ring gauge ili 124mm X 19.84mm
Zahtevi modernog vremena učinili su da ovaj zdepasti oblik cigara postane omiljen kod velikog broja uživalaca. Ova cigara sporo gori zbog svog velikog obima, ali je svaki trenutak ispunjen fantastičnm aromama i ukusima, na taj način pružiće vam ono što u principu mogu samo velike cigare, i to za neuporedivo manje vremena, 30 do 40 minuta.

ROBUSTOS-CUBAN-CIGARS

Piramide
popularno ime: Torpedo Dimenzije: 6 1/8 in X 52 ring gauge ili 156mm X 20.64mm
Sve do sada opisane veličine se nazivaju parejo ili cigare sa ravnim vrhom. Ovo je prva Figurado odnosno cigara sa zašiljenim vrhom. Upravo ovakav oblik stvara kod cigare posebne prednosti kada stignete u finalnu fazu uživanja, koje će potrajati sigurnih sat vremena.

PIRAMIDES-CUBAN-CIGARS

Exquisito
popularno ime: Figurado Dimenzije: 5 3/4 in X 46 ring gauge ili 145mm X 18.26mm
Zašiljena sa obe strane ova cigara možda bolje odgovara nazivu Torpedo. Pre stotinak godina sve cigare su imale ovakav oblik. Danas samo jedan brend – Cuaba neguje ovu tradiciju i sve cigare iz ponude Cuabe su Double figurado odnosno zašiljene sa obe strane.

EXQUISITOS-CUBAN-CIGARS

Perla
popularno ime: Tres Petit Corona Dimenzije: 4 in X 40 ring gauge ili 115mm X 10.32mm
Perla je tipičan predsatvnik manjih Vitola,. neke su malo duže neke, malo deblje ali manje više one će vam omogućiti da za 20 minuta doživite sve ono što jedna Habanos cigara treba da vam pruži.

PERLAS-CUBAN-CIGARS

Laguito No.3
popularno ime: Panatela Dimenzije: 4 1/2 in X 26 ring gauge ili 115mm X 10.32mm
15 do 20 minuta je dovoljno da uživate ovo jedinstveno umeće Torcedora. Ovo je jedna od najmanjih ručno pravljenih cigara. Ona je, recimo sjajna za uživanje u pozorištu izmedju dva čina. U stvari postoji još jedna malena vitola koja se baš naziva Entre Acto što u bukvalnom prevodu njen prevod bio bio Između činova.

333333333333333333333333333333333

KAKO OBLICI I VELIČINE UTIČU NA UKUS

Svaka od cigara, svakog proizvođača  ima svoj karakterističan stil ukus i karakter. koji potiče pre svega od mešavine duvana, ali i sam oblik i veličine mogu da utiču na finalni doživljaj cigare:

•    što je veća cigara to je ukus bogatiji i puniji. Takodje, omogući će vam i bojlje hladjenje cigare tokom uživanja

•    cigare velikog obima sporije gore i omogućavaju da cigara ima zaokruženiji puniji ukus koji će ispuniti vaše nepce punim i kompleksnim ukusima. zbog svog velikog obima omogućiće bolje hladjenje

•    Double figurado cigare omogućavaju da osetite jedinstveni ukus koji potiče potiče od listova bindera (capote) i wrappera (capa) na početku kada je upalite, od onog trenutka kada počne da sagoreva u najširem delu ova cigara će ponuditi svoj maksimum blanda koji je čini i koji će se razvijati do kraja.

•    tanje cigare sagoreavaju brže i ukusi skoncentrisani na jeziku mogu da ostvare malo oštriji i intezivniji ukus

Blenderi (ligador) čine sve što mogu da sve ovo prevazidju u svojim mešavinama. Tako, recimo, list koji daje najsnažniju aromu Ligero, se ne stavlja u tanke cigare tako da Habanos cgare sa obimom ispod 36 ne sadrže ligero list u svom blendu.

Cigare se po obimu dele na
•    Cigare manjeg obima (slender ring gauge)
•    Cigare standardnog obima (standard ring gauge)
•    Cigare velikog obima (heavy ring gauge)