Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

O cigarama

DIMNA ZMIJA

Ne zna se tačno  kada se pojavila navika pušenja ali se pouzdano zna da su biljku duvana gajile još stare Maje u centralnoj Americi. Oni su duvan pušili u religioznim ceremonijama a svoju strast prema duvanu otelotvorili su u liku božanstva koje su nazivali “Dimna zmija”.

ČUDA NOVOG SVETA
Posle Kolumbovog otkrića Americkog kontinenta 1492, usledila su velika španska osvajanja centralne Amerike. Od španskih osvajaca najznačajniji su bili Hernando Cortes koji je pocevši od Kube pokorio moćnu Actečku Imperiju na čelu sa Montezumom, i Francisko Pizaro koji osvojio Peru od starih Inka 1532. Tokom ovih osvajanja španski vojnici su od domorodaca prihvatili naviku pušenja listova duvana i doneli je u Evropu, gde se na pušenje gledalo kao na jedno od čuda Novog sveta.

PIONIRI PUŠENJA U EVROPI 1
U Francuskoj duvan je popularizovao Žan Niko, diplomatski predstavnik francuskog kralja u Portugalu. Po njemu je nastao latinski naziv biljke Nicotiana tabacum.

PIONIRI PUŠENJA U EVROPI 2
U Engleskoj prvi strastveni pušac bio je sir Valter Rali. Za njega je vezana anegdota da ga je sobarica, videvši da iz njenog gospodara izlazi dim, polila čajem u nameri da ugasi vatru. Ovi pioniri pušenja u Evropi koristili su lule jer je to tada bio jedini način konzumiranja duvana. Kako je pušenje cigara uzimalo maha, popularnost lula je opadala.

RASPROSTRANJAVANJE KUBANSKIH CIGARA
ŠIRENJE CIGARA 1
Cigare, koje su vodile poreklo iz španske kolonije Kube, proširile su se u Španiju pocetkom 18. veka, gde su se proizvodile u Sevilji od 1717. Širenju cigara iz Španije i Portugala u ostatak Evrope, mnogo su doprineli ratovi sa Napoleonom tokom kojih su britanski i francuski vojnici preuzeli od španskih naviku pušenja cigara i ušmrkavanja duvana.

ŠIRENJE CIGARA 2
1821 kralj Ferdinand VII proglasio je proizvodnju cigara na Kubi španskim monopolom. Uskoro cigare su postale tako moderne da su se širom Evrope uvodile posebne sobe za pušenje u hotele i klubove za gospodu. Cak su i mnogi luksuzni vozovi imali kupee za pušenje. Cigara posle večere uz cašu brendija ili porta postala je tradicija i ritual u visokim krugovima evropskog društva.

KOMERCIJALNO UZGAJANJE DUVANA 1
Komercijalno uzgajanje duvana na Kubi počelo je već u 16. veku. Kako je izvoz u Španiju rastao tako je gajenje duvana postajalo profitabilnije. Sredinom 19. veka postojalo je skoro 10 000 plantaža, ali se ovaj broj kasnije sveo na 120 i proizvodnja cigara postaje industrija koju vode veliki zemljoposednici.

Tokom druge polovine 19. veka proizvodnja postaje sofisticiranija i polako se izdvajaju brendovi i oblici cigara koje mi danas poznajemo. Kako se kraj 19. veka bližio Kuba se pobunila protiv španske kolonijalne moci i borba za nezavisnost je počela. Posle američko-španskog rata dolazi do finansijske prevlasti SAD koja se prekida kubanskom revolucijom iz 1959. pod vođstvom Fidel Kastra. Industrija cigara se nacionalizuje i postaje državni monopol, koji je radio pod imenom “Cubatabaco”.

KOMERCIJALNO UZGAJANJE DUVANA 2
1961 SAD prekida odnose sa Kubom i uvodi ekonomski embargo sledeće godine. Usledilo je nekoliko loših žetvi i pad proizvodnje. Veliki uticaj imao je i slom komunizma devedesetih.
Da bi udahnula život kubanskoj industriji cigara, velika kompanija Habanos SA preuzela je tržište ovih cigara. Tokom ovih burnih i teških vremena mnogi veliki proizvođači izbegli su na Jamajku, Floridu, u Dominikansku republiku, Honduras itd. Sa sobom su nosili seme i tehnologiju pravljenja cigara, tako su se na tržištu pojavile mnoge vrste cigara poreklom iz ovih država sa sličnim klimatskim uslovima.

ROLANJE KUBANSKIH CIGARA

CB_cigar-1

Potrebno je 6 godina da se naucči umetnost rolanja Kubanskih cigara. Omot cigare je bez sumnje najvažniji deo cigare. List koji se korist omot cigare se uzgaja u senci velike masline da bi se osiguralo veće i finije lišće, kako se ide ka vrhu biljke lišce je sve tamnije. Samo dugačak filter ili potpuno neoštećeno lišće se koristi za pravljenje Kubanskih cigara. Kao filter koriste se 3 različite vrste listova:

Lagero: Taman i prijatnog mirisa, ovo lišće potiče sa vrha biljke.

Seco: Ovo lišće se ubira sa sredine biljke.

Volado: Pre svega se koristi zbog svojih sagorljivih osobina. Ovo lišce daje specifičnu aromu cigari. Ono se ubira sa samog dna duvanske diljke.

Binder je vezivno sredstvo koje je odgovorno za strukturu cigare kao i za njenu aromu.

structure

STRUKTURA RUČNO ROLANE CIGARE

Čak i na kraju 20. veka kada je svet preplavljen robom masovne proizvodnje, pravljenje cigara je još uvek naporan manuelni posao. Duvan raste u mnogim klimatskim regionima, ali neke oblasti su posebno pogodne za gajenje određenih vrsta. Proizvodnja najboljih cigara zavisi od tipa i kvaliteta zemljišta, vremenskih uslova, načina fermentacije i konačno od veštine majstora.

Hemijski, duvan se deli u dve grupe. Najveću grupu čini duvan koji sadrži šećer i proizvodi kiselu reakciju tokom pušenja. Ova vrsta duvana se koristi u proizvodnji cigareta. Duvan za cigare je alkalne ili bazne prirode I prilikom pušenja izaziva neutralnu reakciju. On se suši na vazduhu, a fermentacija se izvodi u dve faze. Ovakav način fermentiranja čini da se duvan oslobodi suvišne tečnosti i amonijaka, zbog čega je nivo katrana, nikotina i kiseline mnogo niži u cigarama nego u cigaretama. Posle fermentacije počinje proces zrenja, koji može da traje i do dve godine a briga o duvanu tokom zrenja je ono što odreduje kvalitet cigare.

Ručno rađena cigara sastoji se iz tri dela: spoljni omotač, unutrašnji omotač i centralni deo. Sva ova tri dela moraju biti uklopljena po ukusu, starosti i aromi.Delikatna priroda spoljnog omotača zahteva posebnu brigu da bi se održala lepota svilenkastog lista i njegov poseban buke. Uloga
unutrašnjeg omotaca je da održava čvrstinu cigare. Takode ima bitan uticaj na aromu i način na koji cigara gori. Listovi duvana koji čine centralni deo, slažu se u lepezu po dužini. Tako se u cigari stvara niz majušnih prolaza kroz koje mogu da prolaze dim i vazduh. Zbog toga se ručno rađene cigare bolje puše nego mašinske. Ovaj deo se sastoji iz tri vrste listova i njihov odnos u cigari je ključ za njen ukus.

Posle komplikovanog procesa izrade, cigare prolaze kroz rigoroznu kontrolu i sortiraju se po boji. Zatim se na njih stavljaju prstenovi i pakuju se u tradicionalne kutije od španskog kedra.

PRIPREMA I PALJENJE CIGARE

Kada se spremate da zapalite cigaru, prvo što treba da uradite je da isečete vrh. Ovo je izuzetno bitan deo pušackog rituala. Rez treba da je čist a odsečena kapica oko 2 mm debljine. Sekač koji ćete upotrebiti pitanje je ličnog ukusa. Najpopularnije su giljotine, male spravice sa jednim ili dva oštra noža, specijalne makazice, V nož i bušac.Cigare se pale upaljačem ili šibicom. Kod paljenja treba obavezno izbegavati upaljače na benzin koji ostavljaju jak miris.Iskusni pušaci to najradije čine dugim šibicama, koje se specijalno za tu svrhu prave i od španskog kedra.

Cigaru prvo zagrevate držeći je blizu plamena i okrećući je dok se ne stvori sivi prsten od pepela. Kada je cigara zagrejana pocnite da vučete i dalje okrećući cigaru. Dim nemojte uvlačiti u pluća već ga samo zadržite u ustima, osetite aromu i lagano izdahnite. Ako vam se cigara ugasi, samo otresite pepeo i cigaru ponovo upalite. Ponovo upaljena cigara će imati malo oštriji ukus. Pepeo sa cigare netreba tresti, niti je gasiti, ona će se ugasiti sama.

PRIBOR
Da biste u potpunosti uživali u svom ritualu potreban vam je i odgovarajuči pribor. Za sečenje postoje desetine varijacija specijalizovanih sekača. Naravno, na Vama je da odlučite na koji način želite da Vam cigareta bude zasečena jer to znatno doprinosi Vašem ugođaju. Ako preferirate manji otvor na cigari, najbolje je da upotrebite bušač, a na sledećim ilustracijama možete da vidite osnovne načine sečenja/bušenja cigare.
Cigara ima najbolji ukus i doživljaj samo ako je sveža i pravilno čuvana. Za srhu čuvanja cigara postoji niz tipova humidora, posebnih drvenih kutija koje poseduju hidrometar i sistem za održavanje optimalne vlažnosti. Humidori variraju u velićini, od manjih, kućnih modela, do velikih, namenjenih za prodavnice.

SEČENJE

DA20237 Satin Stainless Cigar Scissors
Da bi počelo uživanje cigare neophodno je prvo iseći kraj. Videli smo mnogo puta u nekim filmovima da neki ljuti heroji odgrizu kraj cigare. Međutim realnost je da je to varvarski čin. U svetu uživalaca postoji čitav niz alata koji se koriste za obradu cigara kod sečenja, stoga poštujte svoju cigaru i učinite lep rez omiljenog oblika koji će Vaš doživljaj učiniti još lepšim. Pravi uživaoci nikada neće dozvoliti da im neko drugi sprema cigaru t.j. seče i pali. To je deo intime svakog uživaoca.

PALJENJE

Kako da upalite Vašu omiljenu cigaru? Naravno kao i sve drugo kada su u pitanju cigare i ovde postoje pravila i mali rituali. Prvo cigaru nikada nemojte direktno dodirivati plamenom već je upalite iznad plamena. Drugo, naravno, da se cigare ne pale isto kao i cigarete jer su mnogo većeg obima i površine koja se pali, stoga, cigaru dok izlažete paljenju , iznad plamena kao što smo rekli, polako okrećite kako bi se ravnomerno upalila celom površinom . Neki uživaoci okreću cigaru u oba smera dok je drugi okreću u samo jednom smeru.

KOJIM PLAMENOM?

Phosphorus_bottle_pocket_matches,_1828_-_Joseph_Allen_Skinner_Museum_-_DSC07746

To naravno treba da bude vaš izbor ali svakako treba znati kojim plamenom ne. Nikako ne palite cigaru plamenom papirnih šibica jer one sadrže veliku količinu hemijskih supstanici koje će poremetiti ukus vaše cigare. Pa čime onda? Pre svega drvenim dugim šibicama koje preporučuju svi uživaoci i proizvođači, zatim, upaljačima koji koriste butan kao gorivo jer je bez mirisa i ukusa. Često nećete imati priliku da ispoštujete ova pravila stoga je dobro recimo iz limenke u kojoj se nalazi cigara da izvučete furnir kojim je limenka obložena i da upalite prvo tanku traku tog furnira običnim izvorom plamena i tek onda Vašu cigaru.

UŽIVANJE

Samo uživanje cigare je definitivno počelo od pripeme tj sečenja, pa preko paljenja i evo nas u srcu uživanja. Prvi dim. Nije šala ušli smo definitivno u nešto što je potpuno novi svet. Kada upalimo cigaru i povučemo prvi dim cigara treba da odmori tridesetak sekundi kako bi se žar primirio. Praktično da bi uživali u cigarama treba između svaka dva dima da pustimo da se cigara ohladi, i ne samo to, da praktično smirimo žar. Uživanje cigara podrazumeva uživanje kao kada su vina u pitanju u ustima je ukus koji ostavlja brižljivo čuvana selekcija duvana i treba potpuno doživeti taj ugođaj. Ako ne odmaramo cigaru dim koji uvlačimo će biti vruć tako da ne možemo da uživamo aromu koju nosi, a neko se toliko mučio i oblikovao tu aromu da bi mi u njoj uživali. Uživanje cigara podrazumeva veliku dozu hedonizma. Tako su pepeljare za cigare napravljene tako da na njihovu ivicu možete da ostavite cigaru da se odmori i cigara i Vaša ruka. Postoje čak i posebni držači koji imaju ulogu samo da drže cigaru vodoravno umesto Vas da se ne umarate tokom vašeg omiljenog rituala.

DRŽANJE

Kako držati vašu omiljenu cigaru. Kao kavaljer, nežno i čvrsto. Nikada nemojte stiskati cigaru jer možete da oštetite omotač koji je brižljivo biran i čuvan, takođe, možete da poremetite protok vazduha kroz cigaru, a to nikako ne sme da se desi. Pravi uživaoci cigaru obično drže palcem s jedne strane i kažiprstom, srednjim prstom a ponekad i domalim prstom sa druge strane duž cigare. Šta kada se cigara ugasi? Jednostavno upalite je ponovo sve dok uživanje ne privedete kraju. Ništa strašno, jer dok se žar bude hladio može da se desi da se cigara ugasi. To se dešava i najiskusnijim uživaocima

KVALITET CIGARA

Ručno pravljene cigare spadaju u tri kategorije po kvalitetu I po ceni. Premium cigare, koje su najpopularnije, Super premium cigare, sa dužim procesom zrenja i Vintage cigare, koje su kolekcionarski primerci, pravljene od posebnih žetvi.

Da biste bili sigurni da ste zaista kupili pravu premium cigaru, trebalo bi da se ograničite na specijalizovane prodavnice. Budite oprezni sa drugim izvorima, i proverite pečate na dnu kutije. Originalna kutija ima deklaraciju Republike Kube i tri pečata.

Prvi pečat je ime kompanije Habanos SA, na kutijama starijim od 1994 umesto Habanosa stoji ime starog distributera Cubatabaco. Drugi Hecho en Cuba, što znači izrađeno na Kubi, dodat je 1960. I treći je Totalmente a mano koji potvrđuje da su cigare potpuno ručno rađene.

ČUVANJE CIGARA

zino-platinum-open

Cigare su prirodni organski proizvod i njih treba čuvati kao hranu ili vino. Najviše im pogoduje vlažna sredina u kojoj nije pretoplo. Idealna vlažnost je oko 65%-70% a optimalna temperatura je izmedu 18 i 22 . Pored toga najbolje ih je čuvati u kutijama od španskog kedra. Ovakvi uslovi učiniće da se cigare ne osuše i potpomoći će proces zrenja. Za čuvanje cigara dizajnirani su specijalni sanduci humidori koji su napravljeni od španskog kedra i imaju sistem za ovlaživanje sa higrometrom. Humidori su nezamenjiv komad nameštaja za svakog pravog uživaoca.

PIĆE I CIGARA

Whisk(e)y je definitivno kao i Cognac jako dobro društvo za cigaru, a posebno treba voditi računa o tome da single malt whisk(e)y može biti izuzetno dobro definisanog ukusa koji je potpuno kompatibilan sa ukusom cigara stoga treba probati nekoliko vrsta i pronaći favorita. Rum je piće koje dominira Karipskim ostrvima i naravno na Kubi je jedan od alkohola koji je gotovo nacionalno piće. Praktično rum je piće iste duše kao i cigare. Naravno to se odnosi na zlatne rumove koji su brižljivo čuvani kao i Cognaci i single malt whiskiji. Trqila je jedino u opciji zrelih zlatnih tequila nešto što ima smisla. Postoje tequile koje su pažljivo čuvane kao i ostali plemeniti alkoholi i treba ih uživati kao i sve druge plemenite alkohole. Mexico je takođe jedan od proizvođača cigara tako da neki puritanci uz meksiče cigare piju samo plemenite tequile.
Šta bi pili uz vašu omiljenu cigaru? Normalno, neko od vaših omiljenih pića. Vino bi svakako bilo dobar izbor jer mnogi uživaoci podrazumevaju dobar obrok uz dobro vino i cigaru za kraj da zaokruže obrok. Međutim, postoje određena pića koja su prirodni partneri cigara.Cognac, Armagnac i Brandy  Za mnoge je to neodvojiva celina; Cognac i cigara. Ono što je Cuba za cigare Cognac i Armagnac su za Vinske destilate , najbolje od najboljeg ali to nije jedino piće koje savršeno upotpunjuje doživljaj uživanja cigare, ali svakako jeste jedno od najpopularnijih.Porto je svako dobar izbor. Već jako dobar kao dižestiv savršeno se uklapa u proces uživanja cigare kao komletiranja obroka, posebno večere. Zbog svog slatkastog i bogatog ukusa, porto će iazazvati pojačano lučenje pljuvačnih žlezda tako da će sprečiti da vam se usta osuše od dima cigare.
Cigare su prirodni organski proizvod i njih treba čuvati kao hranu ili vino. Najviše im pogoduje vlažna sredina u kojoj nije pretoplo. Idealna vlažnost je oko 65%-70% a optimalna temperatura je izmedu 18 i 22 . Pored toga najbolje ih je čuvati u kutijama od španskog kedra. Ovakvi uslovi učiniće da se cigare ne osuše i potpomoći će proces zrenja. Za čuvanje cigara dizajnirani su specijalni sanduci humidori koji su napravljeni od španskog kedra i imaju sistem za ovlaživanje sa higrometrom. Humidori su nezamenjiv komad nameštaja za svakog pravog uživaoca.