Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Čuvanje cigara

ČUVANJE CIGARA

Habanos cigare se mogu čuvati dobrih 15 godina, a u nekim slučajevima i duže. Tokom ovog perioda će, kao i vrhunska vina, sazrevati i postajati sve bolje.

PRAVI USLOVI ZA ČUVANJE

Cigare treba čuvati na temperaturi izmedju 16° i 18°C, a potrebna vlažnost je između 65 i 70%. Vlažnost je ključna za čuvanje cigara. Ukoliko je cigara previše vlažna, teško će goreti i gasiće se tokom uživanja, s druge strane ako je suva ukus će biti neprijatan i opor.

Kako na vlažnost direktno utiče i temperatura, treba voditi računa i o stabilnoj temperaturi na kojoj se čuvaju cigare.

H(J)UMIDOR

Na svu sreću postoji čitava industrija koja se bavi proizvodnjom hjumidora i ona vam stoji na raspolaganju da bi sačuvali Vaše cigare.

Humidor - Cuban Wheel

Hjumidor bi najjednostavnije mogli opisati kao kutiju, kabinet, a ponekad i celu prostoriju koja je posebno konstruisana za smeštanje cigara i pri tome obezbedjuje potrebnu vlažnost i uslove za čuvanje cigara.

Dobre prodavnice cigara se staraju o tome da cigare budu u perfektnom stanju za prodaju i da se mogu odmah uživati. Ukoliko počnete da se ozbiljnije interesujete za uživanje cigara dobar savet je nabavite svoj hjumidor u kome ćete moći da čuvate Vaše cigare kako bi uvek bile spremne za uživanje.

Humidor5

Dok cigare stignu od mesta nabavke, do vašeg hjumidora to često može da potraje po nekoliko dana, trebaće im nekoliko dana da se aklimatizuju i budu spremne za uživanje. Upravo zbog toga je dobro da u hjumidoru postoje pregrade za odvajanje novih i starih cigara.

zino-platinum-open

Čuvanje cigara u frižideru nije dobar izbor (iako neki tzv znalci to preporučuju). U frižideru je vlažnost manja od potrebne stoga to nije dobar izbor, takodje cigare su higroskopne i to može da prouzrokuje upijanje mirisa, što takodje nije dobro za cigare. Da li bi voleli da vaša Cohiba Siglo VI miriše na beli luk ili recimo novogodišnju sarmu.

PROBLEMI  SA ČUVANJEM CIGARA

Veliki broj problema može da se pojavi tokom čuvanja cigara. Na primer, mogu biti previše vlažne ili previše suve.

Osušene cigare su jedan od najozbiljnijih problema. Ukoliko su cigare ostale suve duže od dva tri meseca one će nepovratno izgubiti svoje arome i ukuse. Ne postoji način da se izgubljeno vrati. Kada ih budete rehabilitovali i vraćili im potrebnu vlažnost učinite to polako i u par faza da bi sprečili da da listovi nabubre i popucaju omotači.

Ukoliko se desi da je vlažnost veća od potrebne može da vam se desi da se cigare ubudjaju. Što je normalno kod cigara jer su one delom i prehrambeni, živ proizvod. U tom slučaju najbolje je očistiti cigaru od plesni, najbolje suvom salvetom bez mirisa i smanjiti vlažnost na kojoj je do tada čuvana.

Najgori problem koji može da se pojavi je pojava biljnih vaši. Kako duvan za Habanos cigare nije hemijski tretiran ni tokom ni posle fermentacije postoji mogućnost pojave vaši. One napadaju duvan i stvaraju male rupice na omotaču i izjedaju filer tako da je cigare nemoguće uživati. Ove pojave na svu sreću nisu tako česte, a najbolja prevencija je održavanje temperature tako  da ne prelazi 18°C.

Ukoliko vam se ovo ipak desi najbolje rešenje je da inficirane cigare ostavite par dana u zamrzivaču. To će sigurno ubiti vaši i sačuvati ostatak cigara od potencijalne infekcije.

SAZREVANJE CIGARA

Harmonizovanje ukusa i aroma listova duvana počinje već onog trenutka kada Torcedori spajaju listove i rolaju cigare na svojoj tabli.
Za svaku od cigara treba vremena da harmonizuju arome i ukusu mešavine duvana koje je definisao Ligador (blender-kreator mešavine listova, za svaku od cigara je propisana jedinstvena mešavina listova duvana).

Za sazrevanje cigara najbolje je koristiti velike hjumidore gde vazduh i vlažnost kontrolisano cirkulišu izmedju kutija. Naravno najbolje je to ostaviti ekspertima koji  pažljivo prate kako se to odvija. Rezultat koji će te ostvariti je zaista vredan čekanja. ono što će Vam pružiti očuvana zrela cigara je neopisivo prijatan i raskošan doživljaj, esencija velikog uživanja.