Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Arome cigara

Aroma cigare
Aroma cigare je ono po čemu se razlikuju cigare jedna od druge i probanjem Vi ćete biti u prilici da polako prepoznajete šta je to što vam savršeno odgovara. Svaki od pet listova duvana koji ulaze u sastav vaše cigare ima posebnu ulogu u nastanku vašeg finalnog doživljaja.
Ono što određenim brendovima daje specifičnu aromu, a ne može se saznati  vizuelnim prikupljanjem informacija, je konkretna mešavina duvana u fileru i binderu. Proces otkrivanja sopstvenih preferencija po pitanju cigara je po prirodi eksperimentalan, ali vam poznavanje materije u dobroj meri može pomoći da razumete karakteristike aroma koje osećate.

KAKO JE VAŠA CIGARA UKOMPONOVANA
Ovakvim mešanjem ukusa i performansi različitih listova duvana iz različitih regija Kube postiže se željena harmonija aroma, fizičkih (uključujući i vizuelni efekat) i apstraktnih (stvaranje mentalne slike o jedinstvenosti proizvoda), osobina cigare. Zbog velike osetljivosti biljke duvana na klimatske uslove i sastav zemljišta, svaki region u svetu (pa makar oni bili u istoj državi), ima duvan drugačijih karakteristika i arome. Čak i seme iste biljke, zasađeno u različitim oblastima, neće dati duvan istog ukusa.
Iskusni blenderi cigara na Kubi učeni na tradiciji stare škole stvaranja ukusa trude se da održe kontinuitet koji traje već dugi niz godina. Oni kreiraju mešavine koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim ali se trude da sadrže ono što je karakteristično za svaku od fabrika i sa svaku od veličina.
Njihov posao je pre svega da provere, uporede i usklade duvan različitih aroma. Moraju posebno da vode računa o tome koja je snaga i kako da tri lista duvana u sastavu fillera cigare daju jedinstven senzibilitet. Fermentacija listova duvana je takodje veoma osetljiv proces koji se u svakom trenutku pažljivo prati. Kada su svi ovi faktori objedine nastaje famozni blend i cigara dobija svoj karakter. Na ovaj način se stvara jedinstven ukus konkretnog brenda; koji se strogim pridržavanjem propisanog procesa proizvodnje (od nabavke do recepture); konstantno održava. Veoma često rolleri ne znaju koje cigare tog dana savijaju, često mogu da predpostave, ali godovo nikada nisu sigurni šta je to što savijaju. pred njih stižu već odabrani listovi duvana sortirani u gomile sa kojih oni uziamju listove i vešto ih pretvaraju nešto za čime uživaoci širom sveta čeznu.  Proizvođači ne otkrivaju kombincije duvana u cigarama, ali se drže određene mešavine, tako da cigare unutar jednog brenda imaju istu liniju aroma (varijacije se javljaju zbog veličine), a brendovi istog proizvođača se upravo zbog toga lako mogu prepoznati.
Da bi se usavršile performanse pri gorenju, za različite veličine se vrše neznatna prilagođavanja pri mešanju duvana, vodeći računa da osclacije u aromi budu u dozvoljenim granicama.

od blagih do »ljutih«
Jedan od osnovnih zadataka proizvođača cigara, je da prilikom mešanja aroma proizvodu da određenu jačinu (»body« ili »strength«). Mnogi faktori utiču na to da li će cigara biti blaga ili jaka.
Cigara pune jačine (full-bodied), nije prejaka niti oštra, ali »težak« dim može biti prevelik izazov za početnike. Listovi duvana upotrebljeni u ovim cigarama imaju veći sadržaj nikotina i katrana, pa dok ne razvijete afinitet prema ovakvim aromama, bolje uživajte blaže cigare.
Dakle, ono što cigaru čini jakom je visok sadržaj katrana i nikotina, koji daju raskošnu, punu i »zaokruženu« aromu. Koliko god ovo zastrašujuće zvučalo, to su dobri atributi cigare; naravno treba uvek imati na umu da se cigare »pućkaju«, odnosno da se dim nikada ne uvlači u pluća.

HVATANJE ZALETA ZA JAKE CIGARE
Tradicionalna orijentacija kubanskih proizvođača su cigare pune arome (mada ima i nekih blažih Havana cigara), tako da se ne-kubanske cigare jakih aroma nazivaju i cigarama u kubanskom stilu. Vrlo je moguće da, tokom napredovanja kroz jačinu aroma, ustanovite da vam jake cigare zaista ne prijaju. U tom slučaju na raspolaganju vam ostaje širok spektar blagih premijum cigara. Prednost konzumiranja blagih aroma, je što se uvek možete odlučiti za jaču cigaru u posebnoj prilici i osetiti raskoš ukusa; sa druge strane, malo ljudi koji puše jake cigare, može zaista osetiti aromu blagih cigara i u njoj uživati. Situacija je slična kao kod vrhunskih vina, jaka vina sa karakterističnim aromama, koje poznavaoci hvale na sav glas, ne moraju biti ono što vama najviše prija.
Prvoklasna jaka cigara i singl malt viski, su sinonimi uživanja u najčistijoj aromi i kao takvi logično predstavljaju idealnu kombinaciju. Naravno, ne smemo zaboraviti da je ovo mač sa dve oštrice, neumereno uživanje u cigarama i piću može značajno ugroziti ljudsko zdravlje. Uostalom, lepota opuštanja uz aromatičan dim i jeste u jedinstvenosti doživljaja. Ako se ponavlja previše često i nekontrolisano, postaje samo ružna navika. Zato od samog početka formiranja stava uživalaca jeste umerenost. To je jednini put u dugoročni plan otkrivanja novih ukusa i senzacija koje sve ovo nosi.
Veoma važno je znati da na uživanje u cigari može da utiče i još mnogo drugih faktora. Recimo da li ste jeli pre uživanja, nijedna cigara punog ukusa ne može da vam prija ako ste gladni, ali će vam pomoći pri varenju sjanog prijatnog obroka. Kada ste umorni ili posle dugog radnog dana bolje je da se posvetite nekoj laganijoj ciigarai koja ne zahteva mnogo vremena ili ako ste baš nešto jače onda je neka manja veličina pune arome dobar izbor. Ako Vam se nekada desi da tokom uživanja cigare koju dobro znate, počenete da se znojite, da Vam nedostaje vazduha i suše vam se usta, to ne mora da znači da je cigara bila loša, moguće je da vi niste bili potpuno spremni za takav doživljaj. Možda je bolje tada odustati
Kada odabirate cigaru vodite uvek računa o tome koliko vremena imate, šta ste jeli i šta ćete piti uz tu cigaru. uprabo to je jedan od razloga zašto je dobro da u Hjumidoru imate više vrsta cigara, kao i različitie veličine, tako da svaku priliku za uživanje možete dobro da ispanirate i ućinite je nezaboranim doživljajem.