Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

CIGARBOOM KOD NAS

Kada bi neko pokušao da da definiše početke uživanja cigara na ovim prostorima verovatno bi se nekako pojavljivao stalno duh Josipa Broza kao nekoga ko je bio viđen sa kubanskom cigarom i upamćen kao ikona dobrog življenja. Belo odelo, panama šešeir i svima poznata Cohiba koja se u to vreme pravila samo za odabrane prijateljske diplomatske krugove kojima je Broz pripadao. Danas, četvrt veka posle njegove smrti cigare su postale sve više prisutne u javnom životu. Sve češće možete videti u gradu uživaoce cigara kako udobno zavaljeni uživaju svoj dobar dim. Iskreno ili pozerski to je naizgled teško utvrditi, ali uživaoci su tu oko nas.

Kako je duvan osvajao svet i nas

Istorijski gledano, cigare su sa američkog kontinenta polako osvajale svet i postale u prošlom veku veoma omiljene u višim društvenim slojevima kao simbol moći. Oko cigara su počeli da se okupljaju moćni i bogati, dok su se neki drugi okrenuli uživanju cigareta koje su bile znatno jeftinije i nisu zahtevale nekakve preduslove već su bile svuda oko nas i veoma prihvatljive cene. Ručno savijane cigare su zahtevale poznavanje materije, alate opremu, a toga nije baš bilo na ovim prostorima. Oni koji su imali sreću da putuju po svetu su videli neke uživaoce i polako poprimali tu naviku koja je osamdesetih u svetu ponovo postala popularna. Počeli su bojažljivo da se na ovim prostorima pojavljuju uživaoci koji danas već imaju po skoro dvadesetak godina iskustva u uživanju. Njih su uglavnom zapamtili ljudi iz njihovog bliskog okruženja zato što će opet da zapale “one njihove cigare”. Niko se nije interesovao šta je to što je dobar i kvalitetan dim. Polako je trend uzimao maha sve dok se u proteklih par godina nije stvorio gotovo klub uživalaca, ne formalno kao klub, ali su počeli da se okupljaju, sastaju, druže, i na kraju krajeva da pomažu jedni drugima oko nabavke cigara. Neke radnje su se bojažljivo pojavile pre par godina i tako je tobacco road prošao najzad i kroz naše dvorište. Počeli su gotovo niotkuda da se pojavljuju pušači svuda oko nas. Dok je svet suzbijao pušenje kao štetno po zdarvlje ovde su duvanske kompanije napravile carstvo, čak je Malboro kauboj sjahao u naše dvorište, tu negde u okolini Niša.

Cigare VS Cigarete

Uživaoci cigara ne svrstavaju sebe u isti koš sa pušačima cigareta. Ne, ne, oni su creme de la creme, oni su elita jer zaboga, svi ti alati, humidori, sekači, upaljači… sve to košta i nije baš zanemarljivo ko ima bolji, skuplji, prestižniji. A da li se u tome iskreno uživa na ovim prostorima danas?

Pa zavisi od toga koga pitate? Iskreni uživaoci nikada neće polemisati o tome, jer oni užaivaju cigare zbog toga što im to pričinjava zadovoljstvo i nije im bitno da li ih neko vidi ili ne, ne brinu o tome da li im se vidi etiketa ili ne. To njihova omiljena cigara znali to drugi ili ne. Kako god to bilo prihvaćeno od okruženja. Dok su neki drugi počeli da robuju tome da se mora videti kada oni pale i koju cigaru i to gde i sa čim i u kakvom društvu. Mada budimo realni oni su takođe iskreni prema sebi, oni iskreno poziraju.

 La Casa del Habano Beograd

Ove godine Beograd će postati bogatiji za La Casa Del Habano, prvi pravi klub za ljubitelje cigara. U samom centru grada stotinjak metara iznad Slavije nalaziće se ovaj prstižni klub.

Ovde ne samo da će moći da se kupe cigare i oprema, članovi kluba će moći da zakupe svoj privatni hjumidor box. Ovde vas nko neće gledati popreko dok budete uživali svoju cigaru, možete nešto naučiti, mnogo toga probati i uživati u svemu što je dobra podrška dobrom dimu cigare.

Gotovo svaki restoran koji iole drži do sebe već uveliko ima humidor pun kubanskih cigara. Pavi uživaoci poseduju cigare kod svoje kuće u hjumidorima, ljubomorno ih čuvaju od pogleda drugih i brinu se o njima, a onda kada odete u grad videćete oko sebe uživaoce iskrene i one druge kao ponosno vade svoje relikvije i osvajaju dimom vazdušni prostor oko vas. Sve u svemu cigar boom je tu bili Vi pušač ili ne nema opiranja dim je svuda oko nas. A što je pušenje štetno po zdravlje? To je manje bitno, ovde ne govorimo o pušenju već o uživanju, a to nikome nije naškodilo.