Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

10 Zanimljivosti o alkoholu

10 Zanimljivosti o alkoholu
1. Postoje ljudi koji se plaše alkohola

Strah od alkohola naziva se Metafobija. 

2. Medeni mesec

U drevnom Vavilonu nevestin otac je bio dužan da svog budućeg zeta snabdeva, besplatno, medovinom, onoliko koliko on može da popije, i to mesec dana nakon venčanja. Ovaj period se nazivao medeni mesec, pa se taj izraz sa malo izmenjenim značenjem očuvao i do današnjim dana.

3. Živeli

Prilikom nazdravljanja u engleskom jeziku se koristi reč “toast” (koja označava i prepečeni hleb). Poreklo ovakve zdravice je iz drevnog Rima, gde se komadić prepečenog hleba stavljao u vino.

8bcc70e5470ea2caeca74873a08d

4. Udruženje Anonimnih Alkoholičara

Anonimni Alkoholičari su zajednica muškaraca i žena koji međusobno razmenjuju iskustvo, snagu i nadu sa ciljem da reše zajedničlki problem i pomognu i drugima da se oporave od alkoholizma. Njihov osnovni cilj je da ostanu trezni i pomognu drugim alkoholičarima da ostvare stanje trezvenosti. Svetsko udruženje je osnovano 1935.godine u SAD, a danas je prisutno u preko 150 zemalja sveta sa 6 miliona članova.

Alcoholics-Anonymous-logo

 

5. Bog vina

Prema jednom od mitova, Dionis, grčki bog vina je sin Zevsa i Persefone, kraljice podzemnog sveta i prema prevodima sa grčkog, njegovo ime znači “sin neba i zemlje”. Prema drugom mitu, Dionis je sin Zevsa i Semele, obične žene. Dionis je naučio Eneja kako se pravi vino, a ovaj je to preneo ljudima u Etoliji, kojom je vladao (od Eneje potiče grčki naziv za vino: oenos, a odatle i nauka o vinima nosi ime enologija).

111009-417x288-Dionysus

 

6. Angel’s Share 

20 miliona boca konjaka ispari svake godine, a to je poznato kao “angel’s share”

7. Lekovita Simeonova loza

Kao neobična pojava, na opšte čuđenje u srpskom manastru Hilandar na Svetoj Gori iz groba Svetog Simeona (srpskog vladara Stevana Nemanje), koji je smešten uz sam zid manastira, rađa vinova loza bez ikakave nege. Ona i danas rađa i sigurno je jedna od najstarijih vinovih loza na svetu. Legenda kaže da ovo ukusno grožđe ima lekovito svojstvo, odosno pomaže supružnicima da postanu roditelji.

loza Sv.Simeona

8. Šampanjac

Brzina čepa od šampanjca je 13 metara u sekundi. 

1215-feature-champagne-bottle-opening_0

 

9. Vinske etikete

Kolekcionar etiketa za vino je vintitulist.

10. Aroma i buke

Degustartori dele miris vina na aromu i buke, Aroma je svež, voćni miris grožđa koji se oseća u vinu, dok je buke deo koji dolazi od fermentacije i starenja. Buke je puno kompleksniji i zreliji.

aroma-wine

Izvor informacija: Radomir Vlastelica – Rakije Srbije